U znak sjećanja na nevino stradale građane Kragujevca, 21. oktobra u Šumaricama, održavanju “Velikog školskog časa i molebanu za kragujevačke novomučenicike prisustvovali su dubički gimnazijalci u pratnji profesora i zamjenik načelnika opštine Mile Zlojutro sa saradnicima.
Moleban je kraj spomenika strijeljanim đacima i profesorima, služio Episkop Šumadijski gospodin Jovan uz sasluženje sveštenstva Šumadijske eparhije.

Vijence su položili učenici Prve kragujevačke gimnazije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, delegacija Vlade Srbije koju je predvodila premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsjednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, zatim, ambasador Njemačke Aksel Ditman, Austrije Johanes Eigner, Rusije Aleksandar Čepurin, Palestine Mohamed Nabhan, predstavnici gradova pobratima i drugi.
Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica je rekao da su zločini počinjeni u Drugom svjetskom ratu, a u kojima su jasenovački teror i teror koji je zadesio grad Kragujevac neshvatljivi zdravom razumu do te mjere da čovjek zanijemi od tuge i da se iz tog razloga ne smiju zaboraviti nevine žrtve, ali ni zločinac s ciljem da se nikada ne ponovi.
“Nastojaćemo održati praksu da naši učenici, koji su danas prvi put ovdje, posjećuju Kragujevac svakog oktobra i da kragujevački učenici budu naši gosti u aprilu povodom obilježavanja sjećanja na jasenovačke žrtve. Ovo je naša istorija i naša obaveza da njegujemo sjećanje i prijateljstvo, ali i da istu praksu prenesemo na buduća pokoljenja”, rekao je Zlojutro i podsjetio da je opština Kozarska Dubica druga u Evropi po broju ubijenih stanovnika u Drugom svjetskom ratu i da je Jasenovac jedini imao logor za djecu.
Na Velikom školskom času izveden je dramski prikaz “Igre brojeva“ književnika Mirka Demića iz Kragujevca, u režiji Dubičanina Marka Misirače.
“To je priča o ljudima koji se pretvaraju u brojeve i samim tim to dobija na jednom apsurdu. Mirko je dozvolio sebi, na šta kao autor ima pravo, da na kragujevačku tragediju nasloni i tragediju Jasenovca. Mi smo sastavili jednu vrlo interesantnu priču u kojoj učestvuje kompletan ansambl iz kragujevačkog pozorišta i gosti iz Beograda“, istakao je režiser Misirača.
Komemorativna manifestacija “Veliki školski čas“ u Spomen – parku Šumarice održana je u znak sjećanja na 21. oktobar 1941. godine, kada je njemačka okupacijska vojska ubila više hiljada Kragujevčana, među kojima su bili i đaci i njihovi profesori.
Njemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika i ranjavanje 26 u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pješadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra strijeljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mjesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, i 15 dječaka, uličnih čistača obuće.
Inače, 21.oktobar se od 2012. godine obilježava kao državni praznik Srbije – Dan sjećanja na sve srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu./kozarskadubica.org/

Facebook komentari:
Podijeli: