Na groblju u selu Komlenac, kod Kozarske Dubice, danas će biti obilježeno 27 godina od herojskog podviga majora Milana Tepića u kasarni u Bjelovaru u Hrvatskoj koji je sebe digao u vazduh, zajedno sa skladištem municije, da bi spriječio da ono padne u hrvatske ruke.

“Jednom ljudi daju reč, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao reč da ću da branim ovu zemlju, ako joj bude teško”, napisao je, između ostalog, u posljednjem pismu major Tepić, posthumno odlikovani narodni heroj odbrambeno-otadžbinskog rata.

Dok je trajala borba za kasarnu JNA u Bjelovaru, major Milan Tepić, komandant skladišta borbenih sredstava “Barutana” u selu Bedenik, digao je 29. septembra 1991. godine u vazduh magacin sa 170 tona eksplozivnih sredstava da bi spriječio njegovu predaju pripadnicima hrvatskog Zbora narodne garde.

Tada su stradali i on i devetnaestogodišnji vojnik Stojadin Mirković, koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije htio da se preda.

Predsjedništvo SFRJ je krajem 1991. godine proglasilo majora Milana Tepića narodnim herojem, posljednjim i jedinim u proteklom ratu.

Njegovo ime danas nose ulice i kasarne u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, a u njegovu čast Vojska Republike Srpske je ustanovila poseban Orden za zasluge u ratu.

Dan herojske pogibije majora Tepića svake godine se obilježava u njegovom rodnom mjestu, selu Komlenac, kod Kozarske Dubice.

Facebook komentari: