Postoji više objašnjenja kako je nastala riječ “mafija”. Jedno od njih kaže da riječ vuče korjene od sicilijanskog pridjeva “mafiusu” što je nastalo od arapskog “mahyas”, a znači “agresivan”, “hvalisav” čak i “hrabar čovjek”.

Izvor: nepotrebnoznanje

Takođe, u starom talijanskom dijalektu “maffia” je bila riječ za siromaštvo.

Treće objašnjenje kaže da je neka žena povikala “Ma fia!” ili “Moja kćerka!” dok su joj razbojnici silovali dijete i tako su mještani sve kriminalce počeli zvati “mafia”. Moramo priznati da ovo zvuči malo vjerovatno s obzirom da se “kćerka” na talijanskom piše “figlia”. 🙂 Istorija takođe bilježi da je čuveni Garibaldi, kada se iskrcao na Siciliju, koristio termin “mafiosi” za ljude sa tog ostrva, koji su u vrijeme kada je on pokušao da ujedini Italiju bježali i sakrivali se u pećinama zvanim “mafie”. U 19-om vijeku je i policija koristila termin “delitto de Mafia” za ljude koji bi smišljali zločine, ali bi plaćali nekog drugog da ih izvede.

Vjerovatno najpoznatije porijeklo riječi “mafija” je da je to akronim od “Morte alla Francia, Italia avanti!” što znači “Smrt Francuskoj, naprijed Italija!” a nastalo je u vrijeme kada je Italija bila pod Francuzima.

Facebook komentari:
Podijeli: