Sve fizički aktivne osobe koje su treniranje učinile dijelom svoje svakodnevnice, nekada su se našle u fazi odmaranja od treniranja i tegova na kraće ili nešto duže vrijeme.

Interesantno je da se svaka od tih osoba, već prilikom povratka staroj rutini osjećala kao i na samim počecima, ali da su se onda počele dešavati ogromne promjene u tijelu, tako da se stara forma vratila nebrojeno puta brže nego kada je tijelo prvi put prolazilo sve te procese.

Stručnjaci su pokušali slikovito objasniti šta se događa u tijelu kada se napravi kraća, ili nešto duža pauza od treniranja.

Pauza u trajanju od jedne sedmice

Oni koji već godinama žive uz svakodnevne treninge, osobe su kojima kraća pauza do jedne sedmice može djelovati itekako povoljno. Odmor kog tijelo može iskoristiti za regeneraciju i nakupljanje energije, na istinske fitnes osobe znači poboljšanje kako fizičkog tako i psihičkog stanja, te je svakako nešto što se preporučuje nakon dugog vremena vježbanja bez prestanka.

Pauza u trajanju od 15-ak dana

Nakon perioda regeneracije i punjenja baterija za nove izazove, pauza produžena za još jednu sedmicu, već počinje djelovati negativno na tijelo sportiste. Aerobne sposobnosti dignute na visok nivo, već nakon 15 dana počinju opadati, jer veća količina krvi i kisika širom tijela, biva sve slabije dostupna.

Pauza duža od 4 sedmice

Pad aerobnih sposobnosti nakon dvije sedmice odmora se nastavlja, da bi nakon 4. sedmice njegov pad dostigao kritičnu tačku, u kojoj su aerobne sposobnosti tijela za 20% nižu od početnih.

Dugogodišnja pauza i nastavak aktivnosti

Koliko god pad tjelesnih sposobnosti bio vidljiv, prestanak aktivnosti i višemjesečna ili čak od nekoliko godina duga pauza, neće sputati tijelo koje je nekada bilo u jako dobroj formi, da neuporedivo brže ponovo dostigne formu, nego neko ko tek prvi put kreće u taj izazov.

Oko mjesec dana je potreban da se vrati najveći dio aerobnih sposobnosti, dok i vraćanje mišićne mase, zahvaljujući tzv. „mišićnoj memoriji“ ide dosta brže nego kod ljudi koji nisu povratnici vježbanju.

Izvor: body.ba

Facebook komentari:
Podijeli: