Kurkuma ili indijski šafran je biljka iz porodice đumbira koja raste u južnoj Aziji, a koristi se s drugim sastojcima kako bi se dobio poznati začin currykarakterističnog ljutog, žarećeg, blago gorkog, snažnog okusa.

Aktivni sastojak kurkume je kurkumin koji začinu daje intenzivnu narandžastu boju zbog čega se ponekad koristi i kao prirodno bojilo. U tom slučaju naći ćete ga na etiketama proizvoda pod signaturom E100.

kurkuma

Uprkos svojoj jakoj boji koja ostavlja vidljiv trag, kurkuma se tradicionalno koristi za čišćenje i izbjeljivanje zubi. Generalno je jako dobra za oralnu higijenu, jer djeluje antibakterijski i protuupalno, smanjujući rizik od nastanka karijesa i ublažujući simptome upale desni.

Izbjeljivanje zuba kurkumom

Kako biste napravili pastu za prirodno izbjeljivanje zuba, biće Vam potrebni sledeći sastojci:

  • 4 žlice kurkume u prahu,
  • 2 čajne žličice sode bikarbone,
  • 2 čajne žličice kokosovog ulja.

Sastojke pomiješajte dok ne dobijete gustu pastu jednolične teksture. Koristite ju kao i običnu pastu za zube, nježno trljajte zube četkicom nekoliko minuta, a nakon pranja temeljito isperite zube i usnu šupljinu.

izjbeljivanje_zubi_kurkumom

Čuvajte ju u zatvorenoj staklenoj posudi i iskoristite u narednih nekoliko dana.

U Indiji se tradicionalno žvače korijen kurkume kako bi se zubi zaštitili, ali i kako bi pružili blistav osmijeh. Želite li koristiti korijen ove biljke za izbjeljivanje zubi, žvaćite ga nekoliko minuta dnevno prevrćući ga po zubima kako bi očistio svaki zub posebno.

Upozorenja prije korištenja kurkume za zube

Ova pasta od kurkume i sode bikarbone ima abrazivna svojstva zbog kojih će izbijeliti zube, ali se ne smije koristiti više od jednom dnevno kako ne bi oštetila caklinu ili uzrokovala iritaciju zubnog mesa.

Takođe, nakon pranja zuba kurkumom nećete osjetiti onaj osvježavajući okus mentola kao kod pranja zubi običnom pastom. Kurkuma samostalno ima dosta jak i neprijatan okus, pa se nemojte iznenaditi ako Vam prvo korištenje kurkume na ovaj način bude neugodno.

Snažna boja kurkume lako može zaprljati i odjeću, pa ju koristite samo u odjeći koju Vam nije žao uništiti. Također, četkica za zube ostat će trajno narančasta.

Računajte i da će Vam za pranje zubi kurkumom biti potrebno više vremena od pranja običnom zubnog pastom, jer će ostaviti žute tragove na licu koji se ne ispiru tako brzo.

Izvor: www.krenizdravo.rtl.hr
Facebook komentari: