Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik – dan Rođenja Isusa Hrista.
Božić - Foto: RTRSFoto: RTRS

U času rođenja Isusa Hrista, koji je u ovaj svijet došao radi spasenja cijelog ljudskog roda od grijeha i vječne pogibelji, zvijezda je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali „Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja“.

Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali jagnje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato.

Božić je porodični praznik, taj dan se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić. Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa „Mir Božiji – Hristos se rodi“, uz otpozdrav „Vaistinu se rodi“.

Proslava Božića počela je ponoćnim liturgijama širom Republike Srpske.

Zemlje koje proslavljaju Božić 7. januara, a koji spada u državne praznike su: Bjelorusija, Egipat, Etiopija, Gruzija, Kazahstan, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija, Rusija i Ukrajina.

Neke zemlje poput Јermenije, Božić slave 6. januara. Božić se na ovaj dan slavi i u Australiji, Kanadi, SAD i Velikoj Britaniji, ali ne spada u državne praznike. I jerusalimska pravoslavna crkva Božić slavi 7. januara. /RTRS/

Facebook komentari:
Podijeli: