Polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća na spomen-obilježju u Komlencu, u Kozarskoj Dubici, danas će biti obilježeno 26 godina od stradanja narodnog heroja – majora Milana Tepića.
Obilježeno 25 godina od stradanja majora Milana Tepića - Foto: RTRS

Obilježeno 25 godina od stradanja majora Milana TepićaFoto: RTRS

Major Јugoslovenske narodne armije Milan Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje, kojim bi ubijao njegove vojnike.

Majoru Tepiću u čast, Republika Srpska ustanovila je Orden za posebne zasluge u ratu, a odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica, 29. septembar proglašen je Danom sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića.

U Domu Vojske Srbije u Beogradu sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film „Nebo nad Bjelovarom“ autora Nedeljka Lajšića, posvećen narodnom heroju Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću koji su poginuli u tom gradu septembra 1991. godine. Film, koji je sniman na brojnim lokacijama u BiH, nastao je uz podršku Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedor, a potpisuje ga brojna ekipa.

Autor filma Nedeljko Lajšić, koji iza sebe ima 20 dokumentarnih filmova, od kojih su mnogi nagrađeni na međunarodnim festivalima u svom kratkom obraćanju u ime ekipe koja je radila film, zahvalio je posjetiocima i istakao da je srećna zemlja, koja je imala Milana Tepića i Stojadina Mirkovića.

Sinoćnjoj projekciji prisustvovali su članovi porodica heroja, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, državni sekretari u Ministarstvu odbrane Srbije Aleksandar Živković i Bojan Јocić i drugi predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Izvor: SRNA

Podijeli: