U Kozarskoj Dubici obilježen je Dan opštine, u znak sjećanja na oslobođenje od fašizma i ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu. Održana je i svečana sjednica Skupštine opštine.

www.rtrs.tv

Kozarska Dubica tokom Drugog svjetskog rata izgubila je preko 50 odsto stanovništva. U znak sjećanja na nevine žrtve ustaškog terora, na spomen obilježje na Platanama položeni su vijenci.
„Neko je davno rekao-ko zaboravlja, njemu se ponavlja. Ovaj datum ne smije se zaboraviti, da se ne bi ponovilo ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu“, rekao je Milorad Bukva, predsjednik OO SUBNOR-a Kozarska Dubica.
„Poslije Sankt Petersburga, u Evropi je Kozarska Dubica najviše procentualno stradala. Nezapamćeno je i to da je čak 4.149 djece mlađe od 14 godina pobijeno na području naše opštine“, istakao je Duško Milunović, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.
Proslavi Dana opštine prisustvovali su i predstavnici bratskih opština i gradova iz Srbije i Bugarske.
„Grad Kragujevac i Kozarska Dubica su veliki stradalnici od strane fašista i to je nešto što zbližava građane Kragujevca i Kozarske Dubice“, podsjetio je Zoran Rajović, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca.
„Ovdje se sloboda platila možda i mnogo, ali ako neko želi da zna šta je sloboda, ovo je pravo mjesto na koje može da dođe i da vidi“, kaže Aleksandar Pejčić, predsjednik SO Bela Palanka.
Kozarsku Dubicu ove godine očekuju brojni infrastrukturni projekti. Sredstvima Vlade biće rekonstruisana zgrada opštinske uprave i suda, a osim gradske zone, u planu su i investicije u selima.
„Ima dosta aktivnosti na uređenju Gradskog trga, glavne ulice, slaganje pločnika, rekonstrukcija sobraćajnica, modernizacija led rasvjete, već smo potpisali ugovor sa izvođačima, konačno će Dubica da prosvijetli“, naglasio je Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

U Kozarskoj Dubici održana je tradicionalna „Trka oslobođenja“, a u večernjim časovima u Domu kulture i svečana akademija.

Facebook komentari:
Podijeli: