Oko 30 poljoprivrednika sa područja Dubičke ravni Orahove zatražilo je juče od nadležnih institucija Republike Srpske da se u Program sanacije crpnih stanica u Republici Srpskoj hitno uvrsti sanaciju crpne stanice Glavinac 1.

www.kozarskadubica.com
foto: atvbl.com


„Okupili smo se danas da ukažemo na probleme koji nas muče više od 20 godina jer naši zahtjevi i dopisi za sada nisu urodili plodom. Imamo problem sa crpnim stanicama i saznanje da sanacija crpne stanice Glavinac 1, koja nije u funkciji, nije obuhvaćena programom sanacije crpnih stanica u Republici Srpskoj od Kozarske Dubice do Bijeljine“, izjavio je novinarima poljoprivrednik iz Međeđe Ranko Ćuvrk.
U ime poljoprivrednika, Ćuvrk je rekao da se, zbog nefunkcionisanja te crpne stanice, na području Dubičke ravni dešava izlijevanje voda iz kanala i plavljenje poljoprivrednih površina, preko 1.000 hektara, što predstavlja ogromne štete za poljoprivrednike, te budžete republike i lokalne zajednice.
Sa okupljenim poljoprivrednicima sa područja Dubičke ravni razgovarao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, koji je ocijenio da su opravdani zahtjevi mještana tog područja.
„Došlo je do spontanog okupljanja mještana i nakon što smo sagledali situaciju na terenu, smatramo da su ljudi aposlutno i potpuno u pravu i imaju punu podršku opštine Kozarska Dubica“, izjavio je Reljić.
On je podsjetio da je to mjesto proteklih dana bilo poznato zbog problema na Savskom nasipu, a da sada probleme čine podzemne i oborinske vode, koje postojećom kanalskom mrežom ne mogu da se vrate u korito rijeke Save.
„Kao posljedicu nemara u posljednih 20 godina, imamo u pravcu do Gradiške i Orahove pod vodom više od 1.000 hektara poljoprivrednih površina, za koje većinom naši poljoprivrednici plaćaju zakup i zemljište drže pod koncesijama“, naveo je Reljić. On je pozvao nadležne institucije i u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i JU „Vode Srpske“ da u skladu sa svojim mogućnostima i ovlaštenjima riješe taj problem i spriječe plavljenje obradivih površina od kojih živi veliki broj poljoprivrednika tog područja.

Facebook komentari: