Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ „Prosvjeta“ Kozarska Dubica realizovalo je većinu planiranih aktivnosti zahvaljujući predanom radu aktivista i redovnom prilivu sredstava iz opštinskog budžeta, konstatovano je na sjednici Skuštine Društva.

www.kozarskadubica.org

Na sjednici su razmatrani izvještaj o radu i finansijski izvještaj za prošlu godinu, te program rada za ovu godinu prema kojem će „Prosvjeta“ i dalje nastojati da bude glavni nosilac kulturnih djelatnosti u opštini Kozarska Dubica.

„Ovo je radno-svečana sjednica Skupštine `Prosvjete` jer obilježavamo jubilej – 25 godina od obnavljanja rada ovog društva u Kozarskoj Dubici“, izjavio je predsjednik „Prosvjete“ u Kozarskoj Dubici Mile Zeljić.

On je naveo da SPKD „Prosvjeta“ njeguje običaje, kulturu i tradiciju srpskog naroda, te dodao da u oviru Društva radi više sekcija – folklorna sekcija „Una“, Dramski studio „Artist“, Srpsko pjevačko društvo „Višnjić“ i dvije ojkačke grupe.

Zeljić naglašava da su članovi tih sekcija nastupali na svim značajnijim manifestacijama u opštini i šire.

On je dodao da, kao član Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“ na nivou Republike Srpske, može da potvrdi da je Opštinski odbor „Prosvjete“ u Kozarskoj Dubici jedan od značajnijih, te da ostavlja značajan trag u kulturi Srpske.

Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović istakao je da je u prethodnom periodu opština finansijski pomagala rad „Prosvjete“ izdvajanjem sredstava u skladu sa svojim mogućnostima, te da će tako nastaviti i ubuduće.

„Želim da pohvalim rad SPKD `Prosvjeta` koje 25 godina njeguje i čuva kulturu i identitet srpskog naroda. Opština će uvijek podržavati rad sekcija ove organizacije“, istakao je Jaćimović.

SPKD „Prosvjeta“ u Kozarskoj Dubici finansira se isključivo iz budžeta opštine, što često nije dovoljno da se realizuju svi planirani projekti.

Dodatna sredstva obezbjeđuju donatori kojima je „Prosvjeta“ sinoć, u znak zahvalnosti za dobru saradnju i razumijevanje, uručila zahvalnice, a prizanja su dodijeljena i pojedincima koji su dali doprinos razvoju SPKD.

Podijeli: