Huffington Post objavio je listu 10 bizarnih gradova. Ako se jednog dana odlučite za selidbu u jedan od njih, vrlo vjerovatno ćete upoznati pokojeg zanimljivog komšiju.

Na 10. mjestu je brazilski Candido Godoi s populacijom od 6.641 stanovnika. U gradu živi 700 blizanaca i stopa rađanja blizanaca je 1000 posto veća od globalnog prosjeka. Stanovnici su tvrdili da je nacistički doktor Josef Mengele ženama 1960-ih davao lijekove koji ‘izazivaju’ blizance.

Na devetom mjestu je Gibsonton u SAD-u s 14.234 stanovnika. Grad na Floridi dom je penzionisanim cirkusantima, a slonovi i majmuni žive u dvorištima. Njegovi prvi stanovnici bili su Al ‘div’ i njegova supruga Jeanie, koji su bili visoki 2,4 metara i 76 centimetara, prenosi Dnevnik.hr.

Centralia u ametričkoj saveznoj državi Pennsylvania je na osmom mjestu. Broji 10 stanovnika. Podzemna vatra koja su se zapalila u napuštenom rudniku uglja 1962. godine gorjet će još 250 godina. Zbog curenje sumpora i stvaranja dubine većina od 1.000 stanovnika se odselila, a ostalo ih je tek 10.

Sedmo mjesto zauzeo je još jedan brazilski grad. Novina do Cordeiro sa 600 stanovnika. Grad u kojem većinu stanovništva čine žene osnovala je 1891. godine žena koja je iz svog doma protjerana zbog preljube. Nekoliko supruga i sinova starijih od 18 godina prisiljeno je raditi u gradu udaljenom gotovo 100 kilometara.

Šesti je Monowi u američkoj sazveznoj državi Nebraska koji ima tek jednu stanovnicu. Naime, kada je Rudy Eiler umro 2004. godine, njegova supruga Elsie ostala je sama. Proglasila je samu sebe gradonačelnicom, a dozvolu za točenje alkohola također je dodijelila sama sebi.

Manshiyat Naser u Egiptu na petom je mjestu i broji 262.050 stanovnika. Poznat je kao grad smeća, a skupljači smeća u njega istovaraju smeće iz Kaira. Stanovnici recikliraju 90 posto otpada, što je četiri puta više nego što ijedna zapadna kompanija za recikliranje može postići.

Na četvrtom mjestu liste smjestio se Miyakejima otok u Japanu s 2.884 stanovnika. U gradu se često oglašavaju sirene i svi građani nose plinske maske zbog aktivnog vulkana koji konstantno izbacuje otrovni plin. Između 2000. i 2005. godine napušten je zbog velikih erupcija, a trećina područja i dalje je nedostupna.

Coober Pedy u Australiji ima 1.695 stanovnika i zauzeo je treće mjesto. U gradu s rudnicima opala stanovnici žive u podzemnim pećinama kako bi izbjegli ekstremne temperature. Na površinu izlaze tokom noći kada je hladnije kako bi igrali golf s palicama i lopticama koje svijetle u mraku.

Na drugom mjestu je kineski grad Kunming s tri miliona stanovnika. Osnovala ga je grupa patuljaka u bijegu od diskriminacije, a svi stanovnici moraju biti niži od 129 centimetara. 2009. godine grad su transformisali u turističku atrakciju i sada se oblače kao likovi iz bajki.

Prvo mjesto liste zauzeo je The Villages u američkoj savzenoj državi Floridi sa svojih 51.442 stanovnika. Mlađima od 19 godina zbranjen je život u gradu, a svaki dom mora imati barem jednu osobu stariju od 55 godina. Odnos muškaraca i žena je 1:10. Česte su spolno prenosive bolesti, a u gradu je vrlo razvijeno crno tržište Viagre. ginekolog, koja je tamo radila tvrdi da se susrela sa više polno prenosivih bolesti nego u Majamiju.

Autor: (A.Sm.)

Facebook komentari:
Podijeli: