U opštini Kozarska Dubica danas je potpisan ugovor o izvođenju radova na trećoj fazi projekta vodosnabdijevanja sa izvorišta „Komlenac“, vrijedan 2,4 miliona KM.
Ugovorenim radovima predviđeno je proširenje vodovodnog sistema „Komlenac“ ka jugozapadu opštine i to za prigradsko naselje Hadžibair, područje Knežice, Komlenca i Suvaje, sa oko 1.000 novih korisnika.
„Današnjim potpisom nastavili smo veliki strateški projekat koji se odnosi na snabdijevanje vodom za piće područja opštine, što je bio veliki problem posljednjih godina“, izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
On je naveo da je u prethodnim fazama projekta završeno vodosnabdijevanje centralnog gradskog područja i područja dubičke Ravni, a da će po okončanju treće faze vodosnabdijevanjem sa izvorišta „Komlenac“ biti obuhvaćeno prigradsko naselje Hadžibair i izgrađen potisni cjevovod prema području Međuvođe i Knežice.
„U narednih godinu i po dana 80 odsto područja opštine Kozarska Dubica trebalo bi da ima zdravu pijaću vodu, što dokazuje svih 100 analiziranih uzoraka“, naglasio je Reljić.
On je precizirao da od ukupne vrijednosti treće faze projekta, opština Kozarska Dubica obezbjeđuje milion KM, a da će ostatak sredstva obezbjediti Vlada Republike Srpske.
Prema njegovim riječima, iz programa UNDP-a obezbijeđeno je 100.000 KM za proširenje treće faze projekta za naselja Komlenac i Vrioci koja su izostavljena iz prvobitnog projektovanja, a da će ostatak sredstava obezbijediti opština i Vlada Srpske.
Šef Tima za upravljanje projektom „Vodovoda i kanalizacija Republike Srpske“ iz Ministarstva finansija Srpske Radmila Mihić pohvalila je angažman opštine Kozarska Dubica na cjelokupnom projektu izgradnje sistema vodosnabdijevanja „Komlenac“.
„Završićemo i treću konačnu fazu i sve ono što smo planirali i prijavili Evropskoj investicionoj banci da ćemo uraditi kroz ovaj kreditni angažman. Dobro je što je rekonstruisan cijeli sistem, od izvorišta, koje je bilo veliki problem, preko stare gradske mreže do proširenja na druga područja opštine“, izjavila je Mihićeva.
Ona je ocijenila da je, prema procjenama stručnjaka koji su odobrili projektni plan, vodovodni sistem na području opštine Kozarska Dubica znatno unaprijeđen.
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac podsjetio je na uspješno realizovane prethodne faze projekta i naveo da će se realizacijom treće faze u sistem vodosnabdijevanja sa izvorišta „Komlenac“ uključiti 1.000 novih korisnika iz naselja Hadžibair i područja Knežice.

„Napokon će stanovnici Hadžibaira dobiti vodu. Riječ je o 200 do 220 domaćinstava. Nakon toliko godina, to će biti riješeno do septembra-oktobra i mislim da je to izuzetno bitno“, rekao je Banjac i dodao da je jednako važno i priključenje stanovništva knežičkog područja.
On je naglasio da predstoji angažovanje svih opštinskih struktura da bi se od Vlade Republike Srpke obezbijedilo 1,5 miliona KM, koliko nedostaje.
„To meni neće predstavljati nikakav problem, a koliko znam ni načelniku opštine i ubijeđen sam da ćemo imati dovoljno snage i mudrosti da obezbijedimo i taj dio sredstava“, rekao je Banjac.
On je najavio da će naredne godine biti pokrenut projekat kojim će se u sistem vodosnabdijevanja sa izvorišta „Komlenac“ priključiti i sela Pobrđani, Brekinja i druga, kako bi se zaokružio sistem na području opštine Kozarska Dubica.
Izvođač radova u trećoj fazi projekta vodosnabdijevanja sa izvorišta „Komlenac“, izabran na međunarodnom tenderu, je preduzeće „Eko-euro tim“ d.o.o. iz Krupe na Vrbasu. /kozarskadubica.org/

Facebook komentari:
Podijeli: