Članovi Udruženja mladih „Una“ učestvovali su u projektu „Youth advocacy clubs“ kojeg je implementirala organizacija „Zdravo da ste“ iz Banje Luke u saradnji sa Centrom za obrazovanje i druženje iz Jajca i Udruženjem mladih „Una“ iz Kozarske Dubice. Cilj projekta je bio jačanje ljudskih prava mladih u procesima praćenja i donošenja odluka u lokalnim zajednicama. Projekat je podržan od strane Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Ovaj projekat je započet u septembru 2017. godine kada je na Kozari organizovan trening za mlade na temu ljudskih prava, nakon čega je slijedio tening na temu video aktivizma i video zagovaranja.

Nakon ovih obuka, mladi su radili na izradi kratkih filmova u kojima su zagovarali teme koje su njima važne za unapređenje kvaliteta života mladih u našoj zemlji kao i o ljudskim pravima i problemima koji su prisutni u lokalnim zajednicama.

Svoje filmove su prikazali na Festivalu omladinskog zagovaranja u Banjoj Luci, zajedno sa mladima iz Jajca, Banje Luke, Bugojna i Zenice. Mladi iz Dubice su na festivalu učestvovali sa tri kratka filma kojima su ukazali na probleme vršnjačkog nasilja, interetničkih veza i prijateljstava te nedovoljne zainteresovanosti mladih na temu omladinske politike.

Projekat je završio proteklog vikenda (7-9.9) u Laktašima, seminarom „Retrospektiva i planiranje“ gdje su učesnici sumirali utiske o projektu i snimili završne videe. Seminar je posjetio i gospodin Čarls Blejk (Charles Blake) šef Kancelarije Ambasade SAD-a u Banjoj Luci.

Facebook komentari: