Kod Spomen-obilježja u Knežici u opštini Kozarska Dubica jučeje služen parastos poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata iz Kozarske Dubice.

www.kozarskadubica.org

„Obilježavanje Vidovdana, krsne slave Vojska Republike Srpske, je naša sveta obaveza, a mi je obavljamo svake godine ovdje pored mjesnog spomen-obilježja u Knežici, tokom drugog dana naših aktivnosti posvećenih obilježavanju ovog velikog datuma“, rekao je predsjednik Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić.
On je naglasio da Vidovdan, dan sjećanja na poginule borce i njihov nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske, ova organizacija obilježava dvodnevnim aktivnostima, te da su dan prije položene ruže na grobova poginulih boraca, a na 10 mjesnih spomen-obilježja i pet spomen-ploča pomen suze.
„Vidovdan je naša najveća svetkovina i simbol odbrane, a odavde iz Knežice naše jedinice su mobilisane. Knežica je mjesto u kojem se okupljala i na svoj ratni put krenula velika i slavna 11. pješadijska brigada, koja je mobilisana 30. juna 1991. godine“, podsjetio je Ćibić i dodao da je 36 boraca sa knežičkog područja poginulo u otadžbinskom ratu.
Ćibić je svim borcima i starješinama, ratnim vojnim invalidima, porodicama poginulih boraca čestitao krsnu slavu Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te svim članovima Boračke organizacije i svim borcima 25 godina postojanja i rada Boračke organizacije Republike Srpske.
Obraćajući se prisutnima kod Spomen-obilježja u Knežici, zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro rekao je da je Vidovdan poseban dan, jedan od najznačajnijih datuma, na koji je kroz istoriju bilo puno važnih događaja za srpski narod i da zato tradiciju obilježavanja Vidovdana treba čuvati.
Načelnik Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti Dušan Drljić istakao je da su 224 borca iz Kozarske Dubice položila svoje živote za stvaranje Republike Srpske i da to nikada ne smijemo zaboraviti.
Povodom obilježavanja Vidovdana, ispred spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno otadžbinskog rata u Knežici vijence su položile delegacije opštine Kozarska Dubica, Opštinske boračke organizacije, Policijske stanice Kozarska Dubica, KUD-a „Knešpolje“, Socijalističke partije, a predstavnici opštine, boračke organizacije i Ravnogorskog pokreta vijenac su položili i kod spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću.
Pomen je služio paroh knežički Željko Jevđenić, a prigodan umjetnički program upriličio je Dramski studio „Artist“.

Facebook komentari:
Podijeli: