Prenosni radio prijemnici sredinom prošlog veka bili su tehnološko čudo koje je ljudima bukvalno dostavilo muziku u ruke. Ovi uređaji su bili jeftini, pouzdani i prenosni, ali ono što je nedostajalo bio je kvalitet muzike koju su ljudi imali na kućnim sistemima.

Ipak, to je bio jedini način za uživanje u muzici u pokretu sve dok “Sony” nije 1979. godine predstavio revolucionarno otkriće – “Walkman” mali stereo uređaj koji je reprodukovao muziku sa kaseta. Upravo je taj gedžet doneo je toliko oduševljenje koje ćemo kasnije videti i sa pojavom digitalnih fotoaparata i pametnih telefona.

Sony-jev Walkman sam po sebi nije bio tehnološko čudo koliko čudo mašte. Svi njegovi delovi već su bili u proizvodnji ili su bili testirani na nekim drugim uređajima. Šef kompanje, Masaru Ibuka, bio je velik ljubitelj muzike i često je putovao, a prenosni uređaji su bili veliki i teški. Početkom te 1979. zahtevao je od svog zamenika da mu složi nešto praktičnije.

na ovaj njegov zahtev, Norio Ohga je preradio “Pressman-a”, uređaj koji su novinari koristili za snimanje. Ta preteča “Walkmana” imala je velike slušalice i baterije koje su se brzo praznile, ali ideja i kvalitet reprodukcije oduševili su šefa kompanije. Ipak unutar “Sonyj-a” mnogi su se protivili ovom konceptu tvrdnjama da niko ne bi želeo uređaj koji može samo da reprodukuje, ali ne i da snima muziku.

vokmen

Foto: Profimedia

Četiri meeseca kasnije, inženjeri su imali proizvod koji je bio spreman za tržište po ceni od 150 dolara. Ali, u početku se činilo da je “Sony” bio previše ambiciozan sa 30.000 uređaja, jer su u julu prodali samo 3000. Ipak, reklamna kampanja u kojoj su predstavnici “Sonyj-a” izašli na ulice i ljudima dali priliku da isprobaju “Walkman” promenila je celu stvar. Pre kraja avgusta, ova kompanija je rasprodala sve dostupne uređaje, i time je “Sony” bio na početku priče jednog od svojih najvećih hitova.

U godinama koje su dolazile stizale su verzije “Walkmana” koje su mogle snimati na kasete, i mnoge druge varijante uređaja koji se prodao u više od 220 miliona primeraka, a “Walkmana” je 1990-ih godina nasledio “Discman”.

Facebook komentari: