Centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, biće održana u nedjelju, 15. aprila, u Donjoj Gradini.
U Spomen području „Donja Gradina“, u opštini Kozarska Dubica, komemoracija će početi u 11.15 časova polaganjem vijenaca na grobnom polju „Topole“.
www.kozarskadubica.org


U 12.00 časova na grobnom polju „Hrastovi“ biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida, a vjerski obred podrazumijevaju molitvu srpsku pravoslavnu, jevrejsku i romsku.
Obraćanje zvaničnika i kratki umjetnički program planiran je u 13.00 časova.
Obilježavanje Dana Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini započeće u nedjelju, 15. aprila, služenjem svete arhijerske liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici od 8.00 časova.
Liturgiju će služiti njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, uz sasluženje više sveštenika i đakona i uz pratnju Srpskog pjevačkog društrva „Jedinstvo“ iz Banjaluke.
U izložbenoj sali Spomen-područja „Donja Gradina“ u 10.00 časova biće otvorena izložba likovnih i literarnih radova učenika na temu „Jasenovac“.
Dan ranije, u subotu 14. aprila, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici biće održana Memorijalna akademija pod nazivom „Oči u oči – Gradina“.
Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar „Simon Vizental“, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.
Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.
Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20.000 djece.
Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.
Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora, gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.
Organizacioni odbor pomena i parastosa poziva građane Republike Srpske da u što većem broju prisustvuju obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Facebook komentari: