Spomenik majoru Milanu Tepiću juče je svečano otkriven u Beogradu, nedaleko od ulice koja nosi njegovo ime, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Na dan kada je pre 26 godina junački poginuo, država Srbija je tim činom odala počast poslednjem narodnom heroju Jugoslavije i prvom heroju Republike Srpske, navodi se u saopštenju.
Bronzanu statuu vojniku koji je u Bedeniku kraj Bjelovara 29. septembra 1991. izabrao smrt umesto predaje, uz najviše vojne počasti zajednički su otkrili ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Zoran Đorđević, ministar odbrane Aleksandar Vulin i Tepićevi sin i ćerka Aleksandar i Tanja.
Posle ceremonije osvećenja spomenika, koju su obavili vojni sveštenici, venac na spomenik u ime Vlade Srbije položio je Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića.

Đorđević je rekao da je herojsko delo i svesno podneta žrtva odredila sudbinu Tepića, ali i sudbinu mnogih drugih.
Ministar je rekao da je Tepićeva porodica izgubila najvrednije što je imala i da takav gubitak nijedno posthumno priznanje ne može nadoknaditi.
„Žalimo zbog vašeg gubitka, Srbija je izgubila časnog i hrabrog oficira, uzornog i poštenog građanina i odvažnog vojnika, njegovo delo veće je od svih nas“, rekao je Đorđević.

Spomenik na Dedinju, nedaleko od kapije bolnice „Dragiša Mišović“, podignut je sredstvima Ministarstva za rad boračka i socijalna pitanja.
Major Tepić i vojnik Stojadin Mirković iz valjevskog sela Gornje Leskovice su 29. septembra 1991. odbili predaju hrvatskim snagama koje su pod opsadom držale vojno skladište Bedenik s municijom.

Tepić je digao skladište u vazduh, a obojica su poginuli.

 

autor: AP
Izvor: Beta

Podijeli: