Evo koji simptomi ukazuju da ste postali “zavisni od posla”, ali i jednog trika za uspešno “skidanje”.

ilustracijaFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstockilustracija

U današnje vreme, ako imate posao, manje-više nemate život, a zavisnost o osećaju zaposlenosti postala je deo savremene kulture, bar u zapadnom svetu.

Sve nam se svodi na posao i obaveze, i ponekad se dogodi da ni porodicu ne možemo da “uglavimo” u pretrpani raspored, a o prijateljima da i ne govorimo… Iako se ljudi obično bore i žale kako im je teško, ima i onih koji, podsvesno, uživaju u tom osećaju zauzetosti.

Naučnici kažu da je ova vrsta zavisnosti realan problem, a psiholog Džejmi Bloh za “Dejli mejl” je objasnila zašto do nje dolazi i kako da je prepoznamo.

Svaki put kad uspešno izvršimo neki zadatak, naše telo preplavi dopamin, hormon zadovoljstva a vrlo je lako “navući se” na taj osećaj.

“Zavisnost nastaje kad se sistem nagrađivanja u mozgu aktivira iskustvom nagrade”, objašnjava Blohova i dodaje da se mozak lako navikne na nalet dopamina, navikava se na određeni nivo tog hormona, i onda iznova i iznova žudi za osećajem koji on izaziva.

Evo koji znakovi ukazuju da ste počeli da “živite da biste radili”:

– vaš raspored je isplaniran danima unapred, do poslednjeg minuta

– uspaničite se kad pomislite na slobodan dan

– neprestano ste “na mejlu”, čak i van radnog vremena

– imate potrebu da stalno budete produktivni

– osećate se da vredite nešto samo kad radite

“Ljudima koji su non-stop zauzeti i posvećeni poslu, opuštanje može da predstavlja problem, jer je opuštanje povezano s osećajem da niste zaposleni, a kod ‘zavisnika’ to izaziva teskobu i osećaj krivice jer se – odmaraju”, objašnjava Blohova, ali i upozorava da u takvoj situaciji morate sebi da “dozvolite” da se opustite i da ne osećate grižu savesti zbog toga.

Kad shvatite da ste zabrinuti jer nemate nikakve isplanirane obaveze, nemojte sebi da izmislite neko zaduženje. Udahnite duboko i prepustite se dokolici. Možda vam se i dopadne.

Možda je vreme da “prikočite malo”

Autor: mondo.rs

Facebook komentari: