Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) je međunarodni dan koji se na inicijativu Evropske komisije i Centra za sigurni internet globalno obilježava već 20 godina, a promovišu ga brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medija, politike i telekomunikacija.

Izvor: mondo.ba

,Zajedno za bolji internet” (“Together for a better internet”) slogan je ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta koji će se održati 7. februara, kroz već tradicionalno takmičenje za učenike osnovnih i srednih škola Bosne i Hercegovine na temu sigurnosti na internetu.

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta svake godine bilježi rast broja učesnika, pa je do danas oko 123 hiljade djece i mladih iz Bosne i Hercegovine učestvovalo u online takmičenju!

Takmičenje će se sastojati od online kviza sa pitanjima u vezi sa sigurnim korištenjem digitalnih tehnologija, koji će biti dostupan putem web platforme Centra za sigurni internet www.sigurnodijete.ba. Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2023, dana 7. februara, od 09.00 do 19.00 časova, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja. Pobjednici i osvojene nagrade će biti objavljeni na stranici Centra za sigurni internet.