U prethodnih pet godina na području Policijske uprave Prijedor ukupno je evidentirano 100 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali vozači traktora, od čega je 14 nesreća bilo sa poginulim licima, izjavio je načelnik sektora policije u ovoj upravi Mario Milašin.

Izvor: kozarskadubica.org

Milašin je rekao novinarima da je na području Policijske uprave Prijedor stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja na zadovoljavajućem nivou, ali i istakao da traktoristi i lica koja se prevoze traktorima predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju kada je riječ o smrtnosti, odmah poslije vozača, odnosno, pješaka.
“Apelujem na sve vozače traktora da prije svega poštuju saobraćajne propise, upravljaju tehnički ispravnim traktorima, a poseban akcenat stavljam na upotrebu žutog rotacionog svjetla i ispravnost elektronskih uređaja kako na traktoru, tako i na priključnim vozilima”, rekao je Milašin u Knežici gdje je danas održano predavanje za vozače traktora, u okviru republičke preventivne kampanje “Osvjetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom”.
Milašin je dodao da se kampanja sprovodi na cijeloj teritoriji Republike Srpske od 11. do 31. marta.
Predstavnik Auto-moto saveza Republike Srpske Predrag Likokur rekao je da je na današnjem predavanju vozačima traktora ukazano na to kako da što bezbjednije učestvuju u saobraćaju i šta je to što najčešće dovodi do saobraćajnih nezgoda.
Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Duško Bodilović ukazao je da su uveliko počeli proljećni radovi u poljoprivredi, te u ime lokalne zajednice skrenuo pažnju na značaj poštovanja saobraćajnih propisa.
Bodilović je svim poljoprivrednicima zaželio uspješnu proizvodnu godinu.
Preventivnu kampanja “Osvjetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim
svjetlom” realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez sa 48 auto-moto društva i lokalne zajednice.
Njenom realizacijom očekuje se veće poštovanje propisa i povećan oprez vozača traktora i ostalih poljoprivrednih mašina, kako u radu na njivi i u šumi, tako i na javnom putu, veći stepen tehničke ispravnosti, veće korištenje rotacionog svjetla prilikom kretanja na javnom putu.