Svaki javni poziv za određeni vid subvencije je veoma značajan za poljoprivrednike, jer je ove godine bilo mnogo elementarnih nepogoda – od poplava, grada do trenutne suše, izjavio je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu u opštini Kozarska Dubica Duško Bodilović na promociji novog javnog poziva Fondacije “Progresus” za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivrednih mašina i opreme za preradu hrane.
“Ovo je druga godina da Fondacija za održivi razvoj `Progresus` djeluje kod nas. Na prethodnom pozivu imali smo nekoliko prijava iz Kozarske Dubice koje su uspješno realizovane, što može da bude dobar primjer i za ovaj drugi javni poziv koji je u toku.

Izvor: kozarskadubica.org

Pozivamo sve poljoprivrednike sa područja naše opštine da se prijave”, rekao je Bodilović.
On je dodao da Opštinska uprava, odnosno Odjeljenje za poljoprivredu stoji na raspologanju poljoprivrednicima u vezi sa ovim programom.
Direktor Fondacije “Progresus” Andrea Jaglica navela je da, u saradnji sa Vladom Mađarske, dodjeljuju do 70 odsto subvencija poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima u nominalnom iznosu do 25.000 evra.
Ona je napomenula da su u stalnom kontaktu sa poljoprivrednicima u cijeloj Republici Srpskoj i distriktu Brčko.
“Ovo je zvanični dio prezentacija, gdje mi predstavimo uslove javnog poziva i način prijavljivanja. Poljoprivrednici imaju priliku da postave pitanja u vezi sa onim što ih zanima, a najviše ih interesuje ponuda mehanizacije”, rekla je Jaglica.
Ona je dodala da će poljoprovrednici iz Kozarske Dubice imati priliku da se obraduju novoj opremi koja im nije bila dostupna u prethodnom javnom pozivu.
Predstavnici Fondacije “Progresus” predstavili su danas i u Novom Gradu i Prijedoru javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Republici Srpskoj.
Poljoprivredni proizvođači i prerađivači u Republici Srpskoj na ovaj javni poziv, koji je otvoren 14. avgusta, mogu da se prijave do 14. oktobra.