Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica usvojili su juče budžet opštine za 2019. godinu od 9.864.000 KM, koji je za 41.000 KM ili 0,4 odsto manji nego ovogodišnji.

www.kozarskadubica.org


Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je novinarima da amandmani opozicionih partija nisu mogli biti uvršćeni jer je opštinski budžet veoma opterećen.
“Veliki problem predstavljaju sudske presude i samo u ovoj godini iz opštinskog budžeta za tu namjenu izdvojeno 1.400.000 KM”, izjavio je Reljić.
On je naveo da sudske presude veoma opterećuju budžet opštine i da su određeni rezovi bili neophodni.
“Ukoliko je opštinski budžet u deficitu, po zakonu se ne mogu finansirati bilo kakva udruženja ili investicije, već se samo održava tekuća likvidnost, što je, na kraju krajeva, bila i preporuka Fiskalnog savjeta Ministarstva finansija Republike Srpske koje smo morali uvažiti”, precizirao je Reljić.
On kaže da će biti uloženi maksimalni napori da se tekuća likvidnost održi u narednoj godini, iako već sada postoje informacije da će sljedeće godine doći na naplatu sudske presude u iznosu većem od milion KM.
“Ne postoji ni jedna opština u BiH, osim Kozarske Dubice, koja je toliko opterećena dugovima. Samo po osnovu kredita opština ima obaveze od 18 miliona KM koje nas stalno vuku na dno”, naglasio je Reljić.
On je najavio da će sa stručnim timom i skupštinskom većinom odmah nakon Nove godine, angažovati tim stručnjaka iz Banjaluke koji se bave finansijama i ekonomijom, a koji će izraditi obiman dokument sa planom sanacije opštinskog budžeta.
“Taj plan bi trebao da bude projektovan na nekih 40 godina. Sa tim planom ćemo kod republičkih vlasti – predsjednika i ministra finansija Republike Srpske, planirati način da budžet opštine funkcioniše u narednim godinama. U drugom slučaju sudbina budžeta opštine Kozarska Dubica veoma je neizvjesna”, kaže Reljić.
Budžet opštine Kozarska Dubica za 2019. godinu usvojen je danas na godišnjoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica sa 17 glasova “za” i šest “protiv”.
Na sjednici je usvojena i odluka o izvršenju budžeta opštine Kozarska Dubica za 2019. godinu, kao i program rada Skupštine opštine za iduću godinu.
Ukupna budžetska sredstva čine poreski prihodi od 6.954.500 KM, neporeski prihodi 2.031.000, transferi 432.500 KM, primici za nefinansijsku imovinu 180.000 KM o ostali primici 266.000 KM. 

Facebook komentari: