Problem praznih sela u Španiji posljednjih godina posebno je porastao, a nerijetko se mogu vidjeti oglasi o prodaji desetina kuća, kao i cijelih sela.

Izvor: nezavisne.com

Selo u blizini grada Zamora na sjeverozapadu Španije, koje ima 44 kuće, crkvu, školu, hotel, bar, pa čak i nekadašnju kasarnu žandarmerije prodaje se za 260.000 evra.

Internet stranica “Idealista”, koja pruža usluge nekretnina, objavila je da je selo Salto u gradu Zamora, u blizini portugalske granice, stavljeno na prodaju.

U selu postoje 44 kuće, crkva, škola, hotel, bar, stari bazen, sportski kompleks, pa čak i stara žandarmerijska kasarna.

Kako se navodi u oglasu, selo je postalo pusto zbog selidbe njenih stanovnika u gradska područja.

Iz agencije za nekretnine, koja zastupa vlasnike imanja u selu, rekli su da je nekoliko stotina ljudi već pogledalo oglas o selu koje se prodaje za 260.000 eura.

Kako su istakli, primili su mnoge pozive, a za kupovinu sela su posebno zainteresovani Španci, Portugalci i Englezi.

U blizini sela nalazi se park prirode koji je izgrađen 1950-ih godina zbog stare hidroelektrane, a broj stanovnika se postepeno smanjivao nakon zatvaranja elektrane 1989. godine.

Elektrana je početkom 2000-ih prodata investitoru za potrebe izgradnje turističkog kompleksa, ali projekat nikada nije realizovan.

Navedeno je da poduzetnici koji kupe selo mogu da investiraju i u seoski turizam.