Cijena ispod koje neće biti prodata Hemijska prerada kukuruza (HPK) Draksenić iz Kozarske Dubice je pet miliona maraka, a ukoliko niko ne bude želio kupiti ovu fabriku ni za te pare, cijena se dalje neće snižavati nego će se ići u postupak reorganizacije.

Izvor: capital.ba

Ovo je za CAPITAL potvrdio stečajni upravnik HPK Vojo Pavičić i dodao da je uslov za prodaju nastavak djelatnosti.

„Ukoliko ne bude ozbiljnih ponuda, niže od pet miliona KM se neće ići. Tako je odlučila Skupština povjerilaca. Dalje će se ići u reorganizaciju, ako niko ne kupi fabriku po ovoj cijeni. Prodaja će ići javnim prikupljanjem ponuda“, istakao je Pavičić.

Podsjetimo, imovina ovog preduzeća je prvobitno procijenjena na čak 20 miliona maraka, a sada je, kako možemo vidjeti na prodaju po četiri puta nižoj cijeni.

Kako je već ranije najavljeno šesta javna licitacija je planirana za drugu polovinu maja.

Na posljednjoj, petoj licitaciji, početna cijena je bila osam miliona marka, dok preduzeće nije moglo biti prodato po cijeni nižoj od šest miliona KM.

Međutim, kao i prethodne i ona je propala jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Podsjetimo, dug ovog preduzeća, koje je u stečaju od 2020. godine, je oko 15 miliona maraka.

Problemi ovog nekadašnjeg giganta kulminirali su tokom 2019. godine kada se uprava suočila sa nagomilanim obavezama. Zaposlenima su plate kasnile tri mjeseca, a nisu bili uplaćeni ni doprinosi.

Proizvodnja se postepeno obustavljala, a 2020. godine mašine koje su radile 40 godina su ugašene, dok je 140 radnika poslano kućama.

U prijedlogu za otvaranje stečaja koji je podnijela uprava preduzeća je navedeno da je rad obustavljen zbog pandemije, niske cijene šećera, te uvođenja kvote prema najznačajnijem tržištu – Turskoj.

Kombinat hemijske prerade kukuruza osnovan je 1981. godine. Prije rata je zapošljavao više od 400 radnika, a u bivšoj državi imao je najveću i najsavremeniju fabriku za hemijsku preradu kukuruza, proizvodnju skroba i sirupa.

CAPITAL: Bojana Ninković