Zbog aktuelne epidemiološke sutuacije, Dan opštine Kozarska Dubica – 27. april, ustanovljen statutarnom odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica u znak sjećanja na oslobođenje područja opštine od okupacije i fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, biće obilježen skromno, bez tradicionalnih manifestacija, rekao je danas načelnik opštine Radenko Reljić.

“U uslovima pandemije novog virusa korona i vanrednog stanja u Republici Srpskoj, Dan opštine obilježićemo bez masovnih događaja, gostiju i uobičajenog protokola, ali odajući dužnu počast našim stradalim precima i zahvalnost borcima za slobodu”, rekao je Reljić.

On je najavio da će u pomen na sve borce i žrtve Narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu, u kojem je Kozarska Dubica podnijela ogromne žrtve, delegacija opštine položiti vijence kod spomenika Stojanka majka Knežopoljka na gradskom groblju u 10.00 časova.

“Ove godine, 27. aprila, navršava se 75 godina od oslobođenja naše opštine, koja je u Drugom svjetskom ratu izgubila više od polovine stanovništva. Samo nekoliko dana ranije, izvršen je proboj iz zloglasnog logora Jasenovac, koji je bio mjesto stradanja velikog broja Dubičana. Obilježavanjem ovih datuma, odaćemo počast svim našim stradalim precima i borcima za slobodu, na ponosan i dostojanstven način i sa nadom u bolju budućnost našeg grada i stanovnika”, rekao je Reljić.

Prema njegovim riječima, delegacija opštine Kozarska Dubica će, zajedno sa zvaničnicima Republike Srpske, u nedjelju, 26. aprila, položiti vijenac u Donjoj Gradini, u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida u Donjoj Gradini i Jasenovcu, uz poštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

Zbog epidemiološke situacije ove godine, u povodu obilježavanja Dana opštine, neće biti održan niz događaja protokolarnog, sportskog i kulturnog karaktera, koji podrazumijevaju masovna oskupljanja građana, kao što su svečana sjedica Skupštine opštine, prijemi bratskih opština i delegacija, tradicionalna “Trka oslobođenja”, svečana akademija, sportski i drugi događaji.

“Dan opštine, Kozarska Dubica dočekuje u teškim i izazovnim vremenima, kada su sve naše aktivnosti usmjerene ka borbi za očuvanje zdravlja stanovništva u uslovima epidemije korona virusa. I u toj borbi očekujemo pobjedu i normalizaciju života, a zatim i aktivnosti usmjerene prema sanaciji šteta, pomoći privredi i ugroženom stanovništvu, kroz mjere Vlade Republike Srpske”, rekao je Reljić.

On je naglasio da je Kozarska Dubica, prema kriterijumima Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske srednje razvijena opština, ali sa velikim problemima u funkcionisanju opštinskog budžeta, koji je opterećen dugovanjima i izvršenjem sudskih presuda iz prethodnih perioda.

Facebook komentari: