Obilježavanje 26 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije biće održano danas, 18. septembra, u krugu Spomen-hramu “Svete Petke” kod Spomen-krsta.

Izvor: kozarskadubica.org

Načelnik opštine Radenko Reljić, koji predsjedava organizacionim odborom, a koji se i juče sastao, rekao je da je sve spremno za obilježavanje 26 godine od hrvatske agresije i da će kao i prethodne godine sve biti organizovano u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama koje je preporučio Štab za vanredne situacije Vlade Republike Srpske.
„Zbog složene situacije i pogoršanja epidemiološke slike na području opštine, odlučili smo da „Septembarske dane odbrane grada“ obilježimo u skraćenoj verziji. Već su tradicionalni turniri koje organizujemo u okviru ovog programa održani, današnji datum obilježićemo parastosom i polaganjem vijenaca, imaćemo i tradicionalnu školsku biciklijadu, ali nećemo moći organizovati ručak povodom Dana brigade koji je bio planiran za 25. septembar, jer tu se, inače, okupi oko 300 ljudi i moglo bi doći do širenja virusa“, izjavio je Reljić.
On je kazao da je Organizacioni odbor za obilježavanje Septembarskih dana slušao pravila struke i odlučio programa organizuje u skromnijoj verziji.
„Ono što nas posebno raduje da nam u goste stiže delegacija iz Bele Palanke, koji će prisustvovati i ceremoniji i drugim događajima koje organizujemo“, izjavio je Reljić i dodao da će jedna delegacija opštine Kozarska Dubica danas prisustvovati i centralnoj manifestaciji Odbrane zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije u Novom Gradu.
U Hramu “Svete Petke” danas u 09.00 časova biće služena sveta liturgija, a u 10.00 časova ispred Spomen krsta u krugu Hrama služiće se parastos svim poginulim borcima i stradalim civilima, potom će republičke i opštinske delegacije položiti vijence i cvijeće.
Kako je najavljeno iz republičkih i opštinskih institucija, danas će vijence položiti narodni poslanik Darko Banjac, ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, te načelnik opštine Radenko Reljić sa saradnicima, komandir Policijske stanice Bojan Milanković i predstavnici Opštinske boračke organizacije, političkih organizacija i udruženja.
Zbog složene epidemiološke situacije, na sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje Septembarskih dana odbrane rečeno je da je o preporuci resornog ministarstva otkazan Istorijski čas posvećen događajima iz septembra 1995. godine za učenike osnovnih i Srednje škole.
U Donjoj Gradini, u nedjelju, 19. septembra, datuma koji označava i dan pobjede nad agresijom hrvatske vojske na područje opštine Kozarska Dubica, kod mjesta pogibije policajca Zorana Bulića biće održan komemorativni skup sa početkom u 11.00 časova.
Sedamnaesta “Školska biciklijada” biće organizovana 21. septembra, na relaciji Kozarska Dubica-Moštanica, sa početkom u 10. 00 časova, dok će obilježavanje Dana 11. Dubičke brigade, predviđeno za 25. septembar biti takođe, organizovano 21. septembra u ograničenom broju prisutnih zbog složene epidemiološke situacije.
U okviru “Septembarskih dana odbrane” u Kozarskoj Dubici, 29. septembra u Komlencu kod porodične grobnice biće položeni vijenci povodom 30 godina od pogibije narodnog heroja majora Milana Tepića.
Obilježavanju 26. godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije u Kozarskoj Dubici prisustvovaće predsjednik Skupštine opštine Bela Palanka Aleksandar Pejčić.
Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.