Hemijska prerada kukuruza (HPK) “Draksenić”, nekadašnji gigant koji je u septembru prošle godine otišao u stečaj, u oktobru bi mogla da se nađe na prodaji, potvrdio je za “Nezavisne” Vojo Pavičić, stečajni upravnik HPK “Draksenić”.
Izvor: nezavisne.com

Naime, kako kaže, da bi se to dogodilo, potrebno je da se završi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, te da se održi sjednica Odbora povjerilaca.

“Pri kraju smo rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, jedan dio samo riješili, drugi dio očekujemo da bude završen do prve polovine septembra. U međuvremenu ćemo održati sjednice Odbora povjerilaca i pripremu za Skupštinu, gdje ćemo predložiti određeni oblik o načinu unovčenja, tako da očekujemo da do kraja oktobra ‘Draksenić’ bude ponuđen na prodaju”, kazao je Pavičić.

Prema njegovim riječima, ova fabrika duguje trenutno oko 15 miliona KM.

Ističe da trenutno imaju potencijalnih interesanata za kupovine ove fabrike, ali kako kaže, kada se donesu konačne odluke o prodaji, odnosno kada se objavi zvanična cijena ovog nekadašnjeg giganta, vidjeće se ko je zaista pravi kupac.

Dodao je da će Odbor povjerilaca odlučivati na koji način i kojom metodom će se vršiti prodaja.

“Predložena su dva modela prodaje, model prodaje kao pravnog lica i model imovine i kada se odluči po kojem modelu će se vršiti prodaja, znaćemo koja je cijena”, kazao je Pavičić i pojasnio da je teško procijeniti kolika bi mogla da bude cifra po kojoj bi ovaj nekadašnji gigant mogao biti prodat.

Kada je riječ o površini koja će se naći u prodaji, Pavičić ističe da će na prodaju biti fabrika kao cjelina, imovina u fabričkom krugu, kao i pripadajući bunari i vodosnabdijevanje, jer se to posmatra kao jedna cjelina.

“To nam je prioritet da se proda, jer to čini jednu ekonomsku, funkcionalnu i tehnološku cjelinu u kojoj se može obavljati proizvodni poroces”, kazao je Pavičić.

Ističe da će se ostala imovina koja se nalazi izvan kruga prodavati naknadno.

Miroslav Zgodić, predsjednik Sindikata HPK “Draksenić”, kaže za “Nezavisne” da je oko 15 radnika trenutno angažovano na radu u silosima, ali da je oko 30 radnika prošle jeseni bilo angažovano na prijemu kukuruza.

“‘Draksenić’ je prije stečaja imao 195 radnika  i bio je gigant,  a sad nam je ova fabrika ostala dužna devet plata”, kazao je Zgodić.

Kako je rekao, nadaju se da će, ukoliko se u skorije vrijeme “Draksenić” nađe na dobošu, vratiti nekadašnji sjaj.

“Sigurno je da će potencijalni kupac morati uložiti dosta novca da bi osposobio postrojenja i mašine koje fabrika posjeduje”, zaključio je Zgodić i dodao da bi radnicima puno značilo da se proizvodnja obnovi.

“To je gigant koji je održavao dubičku ravan”, kazao je Zgodić.

Preduzeće HPK “Draksenić” osnovano je 1981. godine. Osnovna djelatnost firme je prerada kukuruza u skrob i skrobne derivate. HPK je doskora bio jedina fabrika na prostoru bivše Jugoslavije koja proizvodi visokofruktozni sirup.

Takođe, firma je sarađivala s brojnim proizvođačima kukuruza sa šireg područja opštine Kozarska Dubica.