Nakon što je Hemijska prerada kukuruza (HPK) Draksenić, nekadašnji gigant, u septembru prošle godine otišla u stečaj, trenutno je u toku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa da bi se nakon toga očekivala njena prodaja.
Izvor: Nezavisne

Vojo Pavičić, stečajni upravnik HPK Draksenić, ističe za ‘Nezavisne’ da ova fabrika duguje oko 15 miliona KM.

“Formiran je Odbor povjerilaca, koji je održao sjednice, u ovom momentu je u toku postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, što je obaveza po zakonu kako bi se moglo pristupiti postupku prodaje”, ističe Pavičić i dodaje da bi, kada se postupci privedu kraju, trebalo da bude održana sjednica Skupštine povjerilaca.

“Sjednica Skupštine će se vjerovatno održati krajem juna ili u prvoj polovini jula i tada ćemo donijeti definitivnu odluku o načinu unovčenja”, kaže Pavičić i pojašnjava da, čim budu završeni imovinsko-pravni odnosi, fabrika ide u prodaju.

Kako kaže, još nema ozbiljnih zainteresovanih kupaca, ali ističe da ima blagog interesa za kupovinu fabrike.

“Još nemamo validine procjene, ali ni potrebnu dokumentaciju da bismo mogli predstaviti potencijalnom kupcu”, ističe Pavičić.

Kada je riječ o površini koja će se naći u prodaji, Pavičić ističe da će na prodaju biti fabrika, fabrički krug i vodosnabdijevanje, jer se to posmatra kao jedna cjelina.

“Dok će se ostala imovina koja se nalazi izvan unovčiti mimo toga”, ističe Pavičić i pojašnjava da je teško procijeniti koliko će iznositi cijena po kojoj bi ovaj nekadašnji gigant mogao biti prodat.

Kako saznajemo od Pavičića, trenutno su 24 radnika angažovana na poslovima u silosima.

“Ostatak radnika je, njih 106, prijavljen na Zavod za zapošljavanje od dana otvaranja stečajnog postupka”, zaključio je Pavičić.

Miroslav Zgodić, predsjednik Sindikata HPK Draksenić, kaže za “Nezavisne” da je oko 25 radnika trenutno angažovano na radu u silosima, ali da je oko 30 radnika prošle jeseni bio angažovan na prijemu kukuruza.

“Sad sa ostalim radnicima razgovaramo da prekinemo i sa tim, jer nas niko ne plaća”, ističe Zgodić i kaže da je radnicima ova fabrika ostala dužna devet plata.

Ističe da, i ako fabrika bude prodata, ne očekuje da će se vratiti stari sjaj te da se ne nadaju da će stari radnici da se vrate na posao.

Dodaje da bi potencijalni kupac koji bi kupio ovaj nekadašnji gigant trebalo da uloži mnogo novca da bi osposobio postrojenja i mašine koje fabrika posjeduje.

 “E, sad, ko ima viziju da uloži novac, smanji troškove te fabriku koja je stara 40 godina dovede u stepen profitabilnosti, sigurno može imati i očekivanja”, zaključio je Zgodić.

Preduzeće HPK Draksenić osnovano je 1981. godine. Osnovna djelatnost firme je prerada kukuruza u skrob i skrobne derivate. HPK je doskora bio jedina fabrika na bivšem jugoslovenskom prostoru koja proizvodi visokofruktozni sirup.

Takođe, firma je sarađivala sa brojnim proizvođačima kukuruza sa šireg područja opštine Kozarska Dubica.