U Kozarskoj Dubici danas je održan sastanak Foruma za bezbjednost, na kome je konstatovano da je bezbjednosna situacija na području opštine na zadovoljavajućem nivou, a da aktuelnu problematiku u najvećoj mjeri čine učestali šumski požari do kojih dolazi u sezoni proljetnih radova na otvorenom.

Izvor: kozarskadubica.org

„Stanja bezbjednosti je zadovoljavajuće. U prva tri mjeseca ove godine smanjen je broj krivičnih djela za 50 odsto, prekršaji su takođe u padu u odnosu na isti period prošle godine, a što se tiče saobraćajnih nezgoda imali smo nažalost jednu nesreću sa poginulim licem“, precizirao je komandir Policijske stanice u Kozarskoj Dubici Bojan Milanković.
On je konstatovao da je smanjen priliv migranata na području opštine, ali da je u ovom periodu alarmantna situacija sa požarima.
“Apelujemo na sve građane da paze prilikom paljenja korova, ukrčivanja svojih imanja i njiva, jer će sve nedozvoljene radnje biti sankcionisane“, rekao je Milanković.
On je najavio da će uskoro u funkciji biti dva radarska sistema za kontrolu saobraćaja u ulici Kralja Petra I Oslobodioca i jedan u Međeđi i apelovao na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise i ograničenja brzine da bi izbjegli sankcije.
„Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa posljedicama za lica. Sa dolaskom turističke sezone, očekujemo veći priliv građana, te ćemo nastaviti sa kontrolama da bi održali trenutni nivo bezbjednosti saobraćaja“, najavio je Milanković.
Predsjednik Foruma za bezbjednosti opštine Kozarska Dubica Duško Bodilović rekao je da je zadovoljan stanjem bezbjednosti na području opštine, te istakao da je aktuelna problematika šumskih požara koji su bila osnovna tema današnjeg sastanka tog multisektoralnog tijela.
„Ovim putem i mi iz lokalne zajednice molimo građane da budu oprezni jer su vatrogasne službe na izmaku snaga. Jako je puno požara koji su prouzrokovani ljudskom namjerom i zato pozivamo na oprez da ne bi došlo do još većih šteta, ili tragedija u ljudskim životima“, rekao je Bodilović.
Starješina Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice opštine Kozarska Dubica Mirko Marin rekao je da u posljednjih nekoliko dana ta jedinica bilježi od pet do 11 intervencija zbog požara na niskom raslinju.
„Došli smo u situaciju da jednostavno ne možemo sve stići jer su požari lokacijski vrlo udaljeni. Situaciju održavamo uz krajnje napore pripadnika vatrogasne jedince“, rekao je Marin.
On je naglasio da razumije da su u toku proljetni radovi u poljoprivredi, te pozvao stanovnike da o namjeri paljenja korova obavijeste pripadnike Teritorijalne vatrogasne jedinice.
„Došli smo u situaciju da ljudi crpe posljednje atome snage, uz maksimalno korištenje sredstva i tehnike, kamiona, cisterni i ostalog. Bojim se da ćemo doći u situaciju da nećemo moći doći na sva mjesta i zato apelujem na građane da se ponašaju odgovorno“, rekao je Marin.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apelovalo je na građane da tokom obavljanja proljetnih radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne vrše spaljivanje ostataka korova, smeća i drugog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada, gdje usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara na otvorenom prostoru, koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.
Tokom jučerašnjeg dana na području opštine Kozarska Dubica pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice gasili su šest požara na različitim lokacijama.