Jedna francuska pivara je počela sa proizvodnjom plavog piva od algi. Pivo, pod imenom “Line”, rezultat je veze između firme koja želi da populariše alge kao dodatak ishrane i obližnje zanatske privatne pivare koja je tražila način da svoja pića učini prepoznatljivijima i orginalnijima od ostalih piva. Ovo plavo pivo  koristi alge sa prirodnim pigmentom.

Izvor: zanimljivostidana.com

Pivo se dobro prodaje, rekao je Sebastijen Verbeke, zaposleni u Hoppy Urban Brew, koji pravi plavo pivo od algi. “Ovo izaziva ogromno interesovanje i radoznalost javnosti“, rekao je on.

Plava nijansa piva potiče od spiruline, vrste alge koju u bazenima uzgaja kompanija Etika Spirulina u severnoj Francuskoj. Komponenta spiruline koja daje plavu boju, nazvana fikocijanin, zatim se dodaje u pivo tokom procesa kuvanja.

Degustirajući sveže proizvedenu flašu (plavog) piva, zaposlena u pivari Matilde Vanmansart opisala ga je hmeljasto, lagano i sa voćnim dodacima, dok je jedini dokaz dodanih algi bila prepoznatljiva plava boja u samom pivu.

Xavier Delannoy, čija farma obezbeđuje spirulinu, rekao je da je nakon nekoliko test serija pivara pronašla mešavinu koja se dopada kupcima.

On je rekao da je između oktobra i decembra prošle godine prodato 1.500 boca plavog piva, a pivara se sada priprema da poveća proizvodnju kako bi zadovoljila potražnju za zaista neobičnim plavim pivom od algi.