Priču o zelenom Grinču koji pokušava da ukrade Božić na velikom smo platnu imali priliku da vidimo još 2000. godine kad je Ron Hauard režirao igranu verziju sa Džimom Kerijem u glavnoj ulozi. Film je vrlo brzo stekao kultni status među obožavaocima božićnih filmova, a nastao je na temelju istoimenog književnog djela čiji je autor poznati američki pisac za djecu Dr. Seus.

Izvor: nezavisne.com

Prisjetimo se, radnja filma vrti se oko usamljenog Grinča koji živi sa svojim psom. Dok se stanovnici obližnjeg grada spremaju na proslavu Božića, ovaj antijunak skovao je briljantan plan, te je odjeven u Djeda Mraza ukrao sve božićne poklone i ukrase. Povod krađe Božića leži u želji za osvetom zbog nepravde koja mu je nanesena dok je bio dijete. Ipak, u jednom trenutku shvati da čar praznika nije u materijalnom, već u duhovnom, te se pokaje i vrati Božić oduševljenim sugrađanima.

Iako naizgled nije riječ o tipičnom božićnom filmu (mada predvidljiv završetak sugeriše drugačije), on je vrlo uspješno ušao u anale moderne kinematografije, te iznjedrio lik koji se širom svijeta u žargonu koristi kao naziv za osobe koje zaziru od gužve i meteža povezanog s praznicima.

Dr. Seus, pravim imenom Teodor Seus Geisel, knjigu “Kako je Grinč ukrao Božić” objavio je 1957. godine. No, čangrizavog Grinča prvi put je spomenuo u pjesmi “Hoobub i Grinch” 1955. godine.

U prvoj pjesmi 1955. Grinč je žut. No, za razliku od izgleda, karakter mu se nije mijenjao, jer se u toj pjesmi spominje da je htio prevariti Hoobuba. U knjizi “Kako je Grinč ukrao Božić” je crnobijel sa crvenim očima. Svoju specifičnu zelenu boju Grinč je dobio tek u adaptaciji crtanog filma 1966. godine.

Mnoge Seusove pjesme i knjige sadrže moralne poruke, poput zaštite okoline i preuzimanja lične odgovornosti za postupke. Knjigu “Kako je Grinč ukrao Božić” napisao je nakon što se tokom božićnih praznika osjećao poprilično čangrizavo. Osim što mu se supruga razboljela, jako ga je frustriralo što je kupovanje i poklanjanje postalo bit Božića, stoga je u knjizi napisao da je Grinčovo najveće otkriće da njegovi sugrađani svake godine ne slave darovanje, već zajedništvo. Godine 2002. popularni TV Guide je Grinča stavio na 5. mjesto liste “50 najboljih crtanih likova svih vremena”.