Posljednjih deset dana u Kozarskoj Dubici nisu potvrđeni slučajevi infekcije virusom korona, a pod zdravstvenim nadzorom sada je 86 osoba, saopštila je epidemiolog u Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici Borka Knežević.

Ona je dodala da je iz sistema epidemiološkog nadzora izašlo 333 lica, ali da je i dalje neophodno vrlo oprezno i disciplinovano ponašanje, te poštovanje svih mjera i preporuka koje su na snazi.

U karantinu, koji je u Kozarskoj Dubici formiran u Osnovnoj školi “Sveti Sava”  boravi 31 lice, među kojima je pet žena, a riječ je o osobama koje su doputovale  iz inostranstva i kojima je karantin određen rješenjem sanitarnih inspektora, prema uputstvu Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Iz Štaba za vanredne situacije potvrđeno je da karantin funkcioniše bez većih problema, uz poštovanje svih propisanih uslova boravka, pravila ponašanja i kućnog reda.

Načelnik opštine Kozarska Dubica i komandant Štaba za vanredne situacije Radenko Reljić ponovo je pozvao Dubičane, koji borave u inostranstvu, da se bez prijeke potrebe ne vraćaju kućama i ne prelaze granice, jer će biti upućeni u karantin u lokalnim zajednicama prema mjestu njihovog prebivališta.

“Obavezan karantin u trajanju od 14 dana mjera je koja se provodi prema uputstvu Ministarstva zdravlja Republike Srpske i republičkog Štaba za vanredne situacije, a sve lokalne zajednice u Republici Srpkoj, pa tako i Kozarska Dubica, dužne su da provode tu mjeru, bez bilo kakvih izuzetaka”, rekao je Reljić.

On je naglasio da je posebno važno da građani budu upoznati sa tim činjenicama i propisima, s obzirom da predstoje vaskršnji praznici, kako se ne bi doveli u situaciju da vrijeme, koje su planirali provesti sa svojim porodicama, provedu u karantinu.

Reljić je podsjetio da je licima mlađim od 65 godina upućena preporuka da izbjegavaju kretanje utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 časova ujutro, kako se pri obavljanju poslova u apotekama, prodavnicima, bankama i drugim objektima stariji sugrađani ne bi izlagali  dodatnom zdravstvenom riziku od infekcije virusom korona.

Načelnik Reljić  izrazio je očekivanje da će građani, kao i uvijek do sada, pokazati solidarnost i odgovornost u poštovanju ove preporuke.  

Facebook komentari: