Naučnici iz Kine su uspeli kako oni tvrde da prvi u svetu stvore veštačku inteligenciju (AI) koja može identifikovati optužiti ljude za zločine. Ovaj scenario pomalo podseća na neke naučno-fantastične filmove…ali u stvarnosti kako tvrde kineskinaučnici je istina!

Izvor: zanimljivostidana.com

Veštačku inteligenciju je razvilo i testiralo Shanghai Pudong People’s Procratorate, najveće okružno javno tužilaštvo u zemlji, piše  SCMP. Prema kineskim naučnicima “tužilac“ sa AI (veštačkom inteligencijom) može da podnese tužbu sa više od 97% tačnosti na osnovu krivičnog predmeta.

Tehnologija bi mogla da smanji svakodnevni rad tužilaca, omogućavajući im da se usredsrede na teže zadatke, kaže profesor Ši Jong, direktor laboratorije za upravljanje velikim podacima i znanjem Kineske akademije nauka, koji je vodeći naučnik projekt

“Sistem može u određenoj meri da zameni tužioce u procesu donošenja odluka“, rekli su Ši i njegove kolege u radu objavljenom ovog meseca u domaćem recenziranom časopisu Management Review.

Primena AI tehnologije u sprovođenju zakona raste širom sveta. Neki nemački tužioci su koristili AI tehnologiju kao što je prepoznavanje slika i digitalna forenzika da bi povećali brzinu i tačnost obrade predmeta.

Kineski tužioci su rano prihvatili AI kada su počeli da koriste veštačku inteligenciju 2016. Mnogi od njih sada koriste AI alat (alat veštačke inteligencije) poznat kao Sistem 206. Alat može proceniti snagu dokaza, uslove za hapšenje i koliko se osumnjičeni smatra opasnim za javnost.

Ali svi postojeći AI alati imaju ograničenu ulogu, jer “ne učestvuju u procesu donošenja odluka o podnošenju optužbi i predlaganju kazni“, rekli su Ši i njegove kolege. Donošenje takvih odluka zahtevalo bi mašinu da identifikuje i ukloni bilo koji sadržaj predmeta koji je nerelevantan za zločin, bez uklanjanja korisnih informacija.

Mašina bi takođe morala da konvertuje složeni ljudski jezik koji se stalno menja u standardni matematički ili geometrijski format koji bi računar mogao da razume. Kineske internet kompanije razvile su moćne alate za obradu prirodnog jezika, ali njihov rad često zahteva velike računare kojima tužioci nemaju pristup.

AI tužilac koji je razvio Šijev tim mogao bi da radi na desktop računaru. Za svakog osumnjičenog, podigao bi tužbu na osnovu 1.000 „osobina“ dobijenih iz teksta opisa slučaja koji su generisali ljudi, od kojih je većina premala ili apstraktna da bi ljudima imala smisla. Sistem 206 bi tada procenio dokaze.

AI Mašina je “obučena“ koristeći više od 17.000 slučajeva od 2015. do 2020. Do sada može da identifikuje i podnese optužbe za osam najčešćih zločina u Šangaju. To su prevare sa kreditnim karticama, vođenje operacija kockanja, opasna vožnja, namerno nanošenje povreda, ometanje službenih dužnosti, krađa, prevara i „skupljanje svađa i izazivanje nevolja“ – opću optužbu koja se često koristi za gušenje neslaganja.

Ši i njegove kolege su rekli da će tužilac za veštačku inteligenciju uskoro postati moćniji sa nadogradnjom. Mogao bi prepoznati manje uobičajene zločine i podići više optužnica protiv jednog osumnjičenog.

“Tačnost od 97% može biti visoka sa tehnološke tačke gledišta, ali uvek će postojati šansa za grešku“, rekao je tužilac, koji je tražio da ne bude imenovan zbog osetljivosti pitanja.
“Ko će preuzeti odgovornost kada se to dogodi? Tužilac, mašina ili dizajner algoritma?”

Direktno učešće AI u donošenju odluka takođe može uticati na autonomiju tužioca. Većina tužilaca nije želela da se kompjuterski naučnici „mešaju“ u pravnu presudu, rekao je tužilac iz Guangdžoua.