Na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica konstatovano je pogoršanje epidemiološke situacije na području opštine u posljednjih nekoliko dana, tokom kojih je potvrđeno pet novih slučajeva infekcije virusom korona.

 “Na današnjem sastanku uskladili smo odluke i naredbe sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije, uključujući radno vrijeme trgovina, pekara, apoteka i pojedinih zanatskih radnji, koje mogu raditi od 07.00 do 19.00 časova”, rekao je komandant Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

On je izrazio bojazan da je u poslednjih nekoliko dana došlo do popuštanja discipline kod građana, posebno kada je u pitanju zabrana okupljanja u grupama, te nošenje zaštitnih maski i rukavica na javnim mjestima.

“Potrebno je održati diciplinu u narednih desetak dana i u tom smislu najveći teret biće na pripadnicima policije i drugih kontrolnih organa”, rekao je Reljić novinarima.

On je naveo da je u Kozarskoj Dubici danas potvrđena infekcija virusom korona kod dvije starije ženske osobe, koje su bile u kontaktu sa osobama kod kojih je ranije potvrđena bolest, ali da situaciju dodatno komplikuje činjenica da ljudi često nisu iskreni u navođenju svojih kontakata.

“Pored toga, opasnost predstavlja situacija u kojoj su osobe pozitivne na virus korona starije životne dobi, jer posljedice po zdravlje mogu biti vrlo ozbiljne”, rekao je Reljić, koji je još jednom apelovao na ličnu odgovornost i disciplinu svakog pojedinca.

Prema njegovim riječima, ponašanje velike većine građana Kozarska Dubica je za pohvalu, ali da ima pojedinaca koji ne poštuju mjere i preporuke, a čije ponašanje sada može da ugrozi zdravlje većeg broja ljudi.

Reljić je najavio da će u narednim danima, na osnovu zaključaka Štaba za vanredne situacije, biti pojačano prisustvo policije, inspekcije i komunale policije na ulicama i drugim javnim površinama, a da će konačnu odluku o kaznenim mjerama donijeti Republički štab za vanredne situacije.

Epidemiolog u Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici Borka Knežević potvrdila je danas da su pod epidemiološkim nadzorom 52 lica, dok je period nadzora i izolacije završen za 449 osoba.

U karantinu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” boravi jedna osoba, a Komunalna policija danas je kontrolisala 10 lica u kućnoj izolaciji, te konstatovala da je u svim slučajevima ispoštovana ta mjera.

Nova Naredba o obaveznom sprovođenju mjera na reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (Covid-19) Štaba za vanredne situacije objavljena je u sredstvima informisanja i oglasnoj tabli internet prezentacije opštine Kozarska Dubica.

Facebook komentari: