Na području Kozarske Dubice nema bolesti afričke kuge svinja, ali je potrebno striktno poštovanje svih preventivnih mjera koje je naložilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, konstatovano je juče na sastanku opštinskog lokalnog Kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja.

Izvor: kozarskadubica.org

Na sastanku je istaknuto prisustvo afričke kuge svinja u susjednoj Gradišci, te je upućen apel svim uzgajivačima svinja na području Kozarske Dubice da obavezno primjenjuju dezinfekciju i da se pridržavaju i drugih preporučenih mjera zaštite na svojim farmama.
“Ako su u nedoumici kako i kojih mjera treba da se pridržavaju, za sva pojašnjenja Farmeri mogu da se obrate opštinskoj veternirarskoj i poljoprivrednoj inspekciji, te Komunalnoj policiji, lično ili putem telefona broj 052/416-028”, istakla je opštinski veterinarski inspektor Ana Ivanc.
Ona je naglasila da je lokalni Krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja svakodnevo u koordinaciji sa svim nadležnim službama, kako na području ove lokalne zajednice tako i na republičkom nivou.
Na današnjem sastanku lokalnog Kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja u Kozarskoj Dubici napravljen je okvirni plan aktivnosti u slučaju da bolest bude potvrđena na području opštine, plan sprečavanja širenja zaraze, te plan bezbjednog uklanjanja i autanazije svinja.
Prvi slučaj afričke kuge svinja na području susjedne Gradiške potvrđen je u petak, 21. jula, na farmi Ćutilo u Rovinama, zatim na još tri farme, a na području tog grada danas će biti eutanizirano više od 1.300 životinja.