Broj potvrđenih egzoplaneta upravo je prešao granicu od 5.000, što predstavlja proizvod 30-godišnjeg istraživanja Svemira koje su vodili NASA svemirski teleskopi.

Izvor: nezavisne.com

Nova grupa od 65 planeta koje se nalaze izvan našeg solarnog sistema pridružila se NASA-inoj arhivi egzoplaneta (Exoplanet Archive), izazivajući slavljeničko raspoloženje.

“To nije samo broj”, rekla je Džesi Kristijansen, vodeća naučnica u Exoplanet Archive projektu.

“Svaki (broj) od njih je novi svet, potpuno nova planeta. Uzbuđena sam zbog svake, jer ne znamo ništa o njima”.

Prve egzoplanete su potvrđene početkom 1990-ih, što znači da smo postavili impresivan tempo za naučna otkrića. NASA je objavila da je broj planeta dostigao 4.000 u junu 2019. i bilo je potrebno manje od tri godine da se toj cifri doda još hiljadu.

Za to možemo zahvaliti neumornom radu istraživača i podacima prikupljenim prilikom misija poput sada penzionisanog svemirskog teleskopa Kepler i trenutno operativnog satelita za istraživanje tranzitnih egzoplaneta (TESS) za pronalaženje svih ovih udaljenih planeta.

Naučnici ne traže egzoplanete samo iz zabave (iako je zabavno). Oni takođe traže znakove da bi neke od planeta mogle biti nastanjene.

Očekuje se da će nam nedavno lansirani svemirski teleskop Džejms Veb reći mnogo više o egzoplanetama i njihovoj atmosferi.