VAŠINGTON – Otkriće fosila bebe dinosaurusa u Kini, savršeno sklupčanog u jajetu, predstavlja neverovatno otkriće, budući da je reč o fosilu starom 70 miliona godina koji predstavlja embrionalni skelet oviraptoridnog dinosaurusa. 

Ovaj fosil je dobio nadimak “Beba Đingljang” po kineskom muzeju u kojem se trenutno nalazi, navodi CNN.

Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Foto: lscience

“Kosti beba dinosaurusa su male i krhke i vrlo retko se očuvaju kao fosili, što ovo čini veoma retkim pronalaskom”, izjavila je Darla Zelenicki, vanredni profesor na odseku za geonauke na Univerzitetu u Kalgariju u Kanadi i koautor istraživanja objavljenog u naučnom časopisu “iScience”.

Dodaje da je ovo neverovatan primerak, i da tokom svog 25-godišnjeg istraživanja jaja dinosaurusa nije videla ništa tako slično.

“Do sada se malo znalo šta se dešavalo u jajetu dinosaurusa pre izleganja, jer postoji tako malo embrionalnih skeleta, posebno onih koji su kompletni i sačuvani”, istakla je Zelenicki.

Jaje je dugačko oko 17 centimetara, a procenjeno je da je dinosaurus u jajetu dugačak 27 centimetara od glave do repa. Istraživači veruju da bi, da je živeo, kao odrasla jedinka bio dugačak od dva do tri metra.

Istraživači iz Kine, Velike Britanije i Kanade proučavali su položaj te bebe dinosaurusa i drugih ranije pronađenih embriona oviraptorida i zaključili su da su se dinosaurusi kretali i menjali poze na način sličan bebama pticama pre nego što su se izlegli.

“Bili smo iznenađeni kada smo videli ovaj lepo očuvan embrion u jajetu dinosaurusa, kako leži u ptičjem položaju. Ovaj položaj ranije nije bio prepoznat kod neptičjih dinosaurusa”, izjavila je Vaisum Ma, vodeći autor studije i istraživač Univerziteta Birmingem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Fosil je pronađen u kineskoj provinciji Đangsi, a kupio ga je 2000. godine Ljang Lju, direktor kineske kompanije za obradu kamena “Đingljang”.

Fosil je nakon toga završio u skladištu, uglavnom zaboravljen, gde je proveo skoro 10 godina do trenutka kada je muzejsko osoblje sortiralo kutije i naišlo na fosil tokom izgradnje Muzeja kamena “Đingljang Stoun”.