Ostaci najstarijeg poznatog pretka hobotnica iskopani su u Montani. Naučnici su procijenili da su fosili stari oko trista trideset miliona godina.

Istraživači su zaključili da je drevno stvorenje živjelo milionima godina ranije nego što se vjerovalo, što znači da su hobotnice nastale prije ere dinosaurusa.

Izvor: nezavisne.com

Fosil ima širinu od 12 centimetara i nastavke s ostacima 10 ekstremiteta (savremene hobotnice ih imaju osam). Smatra se da je ova žvotinja naseljavala plitke tropske zalive.

“Veoma je rijetko pronaći fosile mekog tkiva, osim na nekoliko mjesta”, rekao je Majk Vekione, zoolog iz Nacionalnog muzeja prirodne istorije Smitsonijan koji nije bio uključen u studiju. “Ovo je veoma uzbudljivo otkriće. To potiskuje njihovo porijeklo vremenski mnogo dalje nego što se ranije znalo”.

Uzorak je otkriven u krečnjačkoj formaciji Bir galč u Montani i doniran je Kraljevskom muzeju Ontarija u Kanadi 1988. godine.

Ipak, fosil je decenijama bio smješten u posebnom odjeljku, čekajući da naučnici prouče najprije fosile ajkula i ostale nalaze sa iste lokacije.

Kada su počeli analizu, paleontolozi su primijetili 10 sićušnih udova obloženih krečnjakom.

“Dobro očuvani fosil takođe pokazuje tragove rezervoara s mastilom, koji je vjerovatno korišćen za izbacivanje tamne tečnosti, u cilju zaštite od predatora, što hobotnice i danas čine”, rekao je Kristofer Velen, paleontolog i saradnik američkog Muzeja istorije prirode, autor studije objavljene u časopisu Nature Communications.

Stvorenje je utvrđeni predak i modernih hobotnica i lignji.

Prethodno pronađeni fosili najstarijeg poznatog pretka ovih životinja stari su, procjenjuju naučnici, oko 240.000.000 godina.

Inače, istraživači su fosil nazvali Sillipsimopodi Bideni, po predsjedniku Džou Bajdenu.