U Kozarskoj Dubici danas se, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje oslobodilačkih ratova, obilježava 25 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske.
www.kozarskadubica.org

Tim povodom u 10.30 časova u porti hrama Svete Petke biće služen parastos, dok je u 10.45 časova predviđeno polaganje vijenca i cvijeća.
Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica podsjetio je da je tokom agresije Hrvatske vojske, tzv. Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ u septembra 1995. godine ubijeno 106 srpskih vojnika i civila.
On kaže da je, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, ubijen je 51 vojnik i 55 civila, dok su ranjena 62 vojnika i 39 civila.
Torbica je rekao na konferenciji za novinare u Banjaluci da su pripadnici Hrvatske vojske, tzv. Armije BiH i HVO-a u operacijama “Maestral” i “Una 95” u septembru 1995. godine pokušali da iskoriste tadašnje NATO bombardovanje Republike Srpske i zauzmu njene zapadne granice, ali im to nije pošlo za rukom.
“Vojska Republike Srpske 18. i 19. septembra 1995. godine uspjela je da odbrani zapadne granice Srpske”, rekao je Torbica i dodao da su hrvatske snage imale velike gubitke i da su priznale da je to njihov najveći poraz u proteklom ratu.
On je podsjetio da je operacija “Maestral” uslijedila nakon agresije hrvatskih snaga na bivšu Republiku Srpsku Krajinu u operaciji “Oluja” u avgustu 1995. godine.
“Neprijateljske snage tada su nastavile čišćenje teritorije sa srpskim stanovništvom napadom na južni i jugozapadni dio Republike Srpske, čiji je cilj bio osvajanje zapadnih dijelova Srpske”, rekao je Torbica.
On je naveo da je cilj operacije “Una 95”, napadom na krajnje zapadne granice Republike Srpske od Novog Grada do Gradiške, bio je osvajanje prostora do Banjaluke izlazak na rijeku Drinu i zauzimanje čitave teritorije Republike Srpske.
Torbica je rekao da su naselja i gradovi pretrpjeli velika razaranja i štetu, koja se u Novom Gradu procjenjuje na 83 miliona KM, Kostajnici oko 40 miliona KM, a u Kozarskoj Dubici oko 50,4 miliona KM.
Predsjednik pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Miroslav Maričić rekao je da će ovaj istorijski događaj na lokalnom nivou biti obilježen i u Novom Gradu, Kostajnici i Gradišci.
Ovaj istorijski događaj biće obilježen u skladu sa važećim preporukama u vezi sa sprečavanjem širenja zaraze virusom korona.Facebook komentari: