Poljski zaljubljenik u izdržljivosti oborio je Ginisov svjetski rekord u Litvaniji provodeći, to jest sjedeći u ledu gotovo više od tri sata.

Izvor: nezavisne.com

Valerjan Romanovski je uspio da održi tijelo u ledu dovoljno dugo da obori svjetski i Ginisov rekord od 2 sata, 35 minuta i 33 sekunde, koji je postavio Roman Vandendorp iz Francuske.

Trenutno planira da pokuša da napravi još rekorda i već ima preko desetak projekata u nizu, uključujući vožnju biciklom na -170°C i nekoliko putovanja u Jakutiju, Rusiju i Laponiju.

Zaljubljenik u izdržljivost rekao je da je trenirao za ovaj “ledeni rekord” šest mjeseci.

“Već nekoliko godina se dobro nosim sa hladnoćom. Pola godine prije rekorda donijeta je odluka da se okušam u ovoj disciplini. Odradio sam nekoliko treninga, nakon čega sam odlučio da je rekord na dohvat ruke”, rekao je Romanovski za Ginisovu knjigu rekorda

Romanovski je prethodno oborio Ginisov svjetski rekord za najdalju vožnju biciklom van puta za 12 sati kada je prešao 341 km.

“Pripremao sam se za ledeni rekord na sličan način kao i biciklizam”, rekao je atletičar.

Rekao je da su njegove pripreme za oba rekorda uključivale trening, odmor i regeneraciju.

“Treniranja mi nisu teška. Moje tijelo je pripremljeno za njih. Volim nove izazove. Koristim znanje bolničara, naučnika i ljekara”, rekao je on.