Nakon gotovo godinu i po dana, u srijedu, 7. jula, ponovo se za međunarodni putnički saobraćaj otvara granični prelaz Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica, potvrdio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić nakon sjednice Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske održane u nedjelju u našem gradu.

Reljić je rekao da su Odluku o privremenom međunarodnom prometu putnika preko stalnog graničnog prelaza za pogranični promet Kozarska Dubica-Hrvatska Dubica potpisali predsjednici bosanskohercegovačkog i hrvatskog izaslanstva u mješovitom povjerenstvu, Božo Zovko i Zoran Ničeno.
“Ova odluka je posebno bitna i za Kozarsku i za Hrvatsku Dubicu, ponovo će ljudi nesmetano prolaziti ovim prelazom , a smanjiće se i gužve na graničnom prelazu u Donjoj Gradini“, rekao je Reljić.
On je istakao da mu je drago što se nakon gotovo godinu i po dana ponovo otvara ovaj prelaz, a posebno se obradovao najavama iz jednog i drugog poslanstva da postoji realna mogućnost i da se radi na prekategorizaciji ovog prelaza u stalni međunarodni prelaz za putnički saobraćaj.
„To je ono što bi definitivno riješilo problem između Kozarske i Hrvatske Dubice“, zaključio je Reljić.
Predsjednik Mješovite komisije za praćenje ugovora o granici između BiH i Hrvatske Božo Zovko istakao je da ovaj proces traje od 2015. godine, te da je rješavan uz veliko zalaganje, trud i inicijativu zvaničnika iz Kozarske Dubice, Dragana Jaćimovica, Mile Zlojutra, te načelnika opstine Radenka Reljića, sa kojim ostvaruje izuzetnu saradnju.