U današnje vreme buka je pravi problem, svima smeta, sve ju je teže kontrolisati, jer živimo u glasnom svetu. Ovde ćemo vam izneti najbučnije događaje koji su se desili u istoriji čovečanstva.

Izvor: zanimljivostidana.com

Pre toga daćemo vam par primera kolika je buka na pojedinim mestima: U bibliotekama vlada oko 20 decibela. Tihi šapat je oko 40 decibela, a razgovor između 60 i 70 decibela.

Sve glasnije od toga (iznad 85 decibela) već se počinje smatrati štetnim za naš sluh. Zateknete li se na gradilištu doživjet ćete buku od oko 100 decibela, a u prvom redu na rock koncertu možete očekivati oko 130 i 140 decibela buke.!

Odmah na početku da vam kažemo da  četvrti stepen buka jačine  preko 120 dB, izaziva oštećenje sluha i slušnog aparata (u zavisnosti od starosti i stanja nervnog sistema). Dok buka od 150 dB  izaziva mehaničke povrede slušnog aparata, a od 170 dB  pa naviše smrt.

1. Majmuni urlikavci koji zvuče kao death metal (a cappella)

Rika ovih latinoameričkih majmuna mnogi opisuju kao kombinaciju sirena za uzbunu i death metal koncerta, što nije ni čudo jer je jačina buke koju proizvode oko 140 decibela.

Premda njihovo ime govori sve o njima, napomenimo kako im (majmunsko) urlanje omogućuje posebna kost u grlu koja služi kao komora koja pojačava njihove urlike. Obično koristi mužjacima u međusobnom nadmetanju i označavanju teritorija, a njihova upozorenja mogu čuti i ljudi na udaljenosti od oko 5 kilometara!

2. Pad asteroida i Tunguska eksplozija 1908. godine

Na području reke Tunguske u Sibiru u Rusiji daleke 1908. godine odjeknula je neverovatno jaka eksplozija. Svedoci tvrde kako se pre udara o tllo na nebu mogla videti svijetlost jaka kao Sunce, a potom čuti prasak kao da je pala bomba. Eksplozija je uništila čak 60 miliona stabala u okolinii, a njen uzrok do danas nije u potpunosti razjašnjen odnosno postala je misterija. Buka koju je proizveo meteor bila je jačine 197 decibela.

3. Sovjetska bomba “Car”

Car-bomba, (kodno ime Ivan), uništila je prozore na kućama udaljenim 800 kilometara! Bomba je izgrađena u dve verzije i testirana početkom 1960-ih. Trebala je predstavljati sovjetsku moć i razvijenu tehnologiju u vreme hladnog rata

Ova bomba je 6. 000 puta jača od one bačene na Hirošimu, a u trenutku detonacije nastala je vatrena kugla široka osam kilometara i „gljiva“ visoka 67 kilometara. Uništila je sve zgrade i stabla u krugu od 55 kilometara, prouzrokovala potres od 5,5 po Rihtera, ostavila iza sebe samo pustoš, a stakla prozora popucala su u krugu od 800 kilometara. Sa 224 decibela, bila je to do tad najglasnija zabeležena buka koju je proizveo čovek.

4. Erupcija vulkana Krakatoa

U leto 1883. godine došlo je do erupcije vulkana Krakatoa na istoimenom ostrvu . Erupcija je u obliku 27 masovnih eksplozija čija je jačina bila nekoliko hiljada puta jača od one nastale prilikom bombarddovanja Hirošime. I danas se smatra jednom od najsilovitijih vulkanskih eksplozija u istgoriji čovečansvta.koja se čula sve do Australije!

A koliko je samo bila glasna, svedoči podatak da se mogla čuti na daljini od čak 4.800 kilometara. Stanovnici Nove Gvineje i zapadne Australije opisali su zvuk koji su čuli kao zvuk topa s brodova. Buka je bila jačine čak 310 decibela, zbog čega se ovaj događaj još uvek smatra najglasnijim zabeženioj buci u istoriji čovečanstva.