Jedna pivara-pab u Minhenu pronašla je novi način da prevaziđe nestašicu jestivog ulja u Evropi dopuštajući kupcima da svoje pivo plaćaju suncokretovim uljem kako bi obezbjedili zalihe ulja za prženje šnicli.

Izvor: nezavisne.com

S obzirom da Ukrajina i Rusija čine oko 80% globalnog izvoza suncokretovog ulja, mnoge evropske zemlje, uključujući Njemačku, doživjele su smanjenje zaliha otkako je Rusija izvršila invaziju na svog susjeda u februaru.

Menadžeri pivare Giesinger, pivare i paba u južnom Minhenu, misle da možda imaju odgovor, nudeći ljubiteljima piva litar njihovog omiljenog pića za istu količinu suncokretovog ulja.

“Cijela stvar je nastala zato što smo jednostavno ostali bez ulja u kuhinji i zato smo morali da budemo inventivni”, rekao je menadžer paba Erik Hofman za Rojters.

Boce uljane repice i suncokretovog ulja često su nestale sa polica supermarketa u Njemačkoj od ruske invazije na Ukrajinu, a mnoge prodavnice određuju broj flaša po kupcu.

“Veoma je teško doći do ulja… ako vam treba 30 litara nedjeljno, a umjesto toga dobijete samo 15, u jednom trenutku više nećete moći da pržite šnicle”, rekao je Hofman i dodao da su kupci do sada zamijenili 400 litara, prenosi agencija Rojters.

Dok u njemačkim pabovima litar piva košta oko 7 evra (7 dolara), flaša suncokretovog ulja od jednog litra košta oko 4,5 evra – što ponudu čini primamljivom za mnoge kupce.

Kupac Moric Baler kupio je 80 litara suncokretovog ulja u Ukrajini tokom putovanja da isporuči humanitarnu pomoć, zamijenivši svoju pošiljku za osam gajbi piva za svoju rođendansku zabavu.

“Kampanja je kul! Možemo dobiti jeftino pivo i da, pomaže se i pivara Giesinger”, rekao je on za medije.