Ministarstvo odbrane Slovenije i slovenački Crveni krst doniraće Kozarskoj Dubici električni stimulator za srce, vrijedan oko 1.500 evra, koji će biti postavljen na frekventnoj lokaciji u gradu, a u okviru projekta „Prva pomoć- svuda i za svakog“ počela je obuka za širu upotrebu ovog uređaja.

Predstavnik opštinske organizacije Crvenog krsta Kozarska Dubica i instruktor prve pomoći Janko Pralica rekao je da je u Kozarskoj Dubici danas počela obuku za građane kako bi mogli koristiti električni stimulator za srce, koji će prema odluci načelnika opštine Radenka Reljića biti postavljen u dijelu grada sa većom frekvencijom stanovništva.
„Opštinska organizacija Crvenog krsta je imala zadatak da okupi volontere Crvenog krsta, koji se bave prvom pomoći i da zaposlene iz vatrogasne službe, doma zdravlja, civilne zaštite, policije i ostalih službi, tako da današnjoj obuci prisustvuje oko 20 lica“, rekao je Pralica novinarima.
On je naglasio da je vodeća bolest na ovim prostorima prestanak rada srca ili infarkt miokarda, te da je iz tog razloga od velikog je značaja da naši stanovnici znaju koristiti taj aparata u slučaju da bude potrebe.
Stručni saradnik za prvu pomoć slovenskog Crvenog krsta Željko Malić rekao je da današnjoj obuci u Kozarskoj Dubici prisustvuju dva predavača i šest članova Tima za prvu pomoć, te predstavnici Ministarstva odbrane Slovenije Mateja Rokvić i Aleksandar Kocić.
„Danas dolazimo sa ciljem da izvršimo obuku za predavače Crvenog krsta opštine Kozarska Dubica i njihove volontere, koji će dalje obučavati širu populaciju, prenositi to znanje i vještine. Vršimo obuku reanimacije i upotrebe defibrilatora, koji ćemo pokloniti Kozarskoj Dubici da spašavamo živote koji budu ugroženi“, rekao je Malić.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić zahvalio je predstavnicima Ministarstva odbrane i Crvenog krsta Slovenije i izrazio uvjerenje da će i buduća saradnja biti uspješna i usmjerena na poboljšanje kvaliteta života građana svih opština koje su uključene u razvojne projekte koje sprovode u Republici Srpskoj.