Njemački naučnici planiraju da od ove godine kloniraju i potom da uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude.

Izvor: nezavisne.com

Naučnik Ekard Volf sa Univerziteta “Ludvig-Maksimilijans” u Minhenu rekao je da je cilj njegovog tima da dobijaju novu vrstu, modifikovanu od soja sa ostrva Oklend, koja bi trebalo da bude spremna za probe transplantacija do 2025. godine.

Tim sa medicinskog Univerziteta u Merilendu izvršio je tokom prošlog mjeseca transplantaciju srca svinje sa deset izmjena u smrtno oboljelog čovjeka. Njegovi ljekari navode da on dobro reaguje mada postoje rizici od infekcije, odbacivanja organa ili visokog krvnog pritiska.

“Naš koncept je da se radi sa jednostavnijim modelom sa pet genetskih izmjena”, naglasio je Volf, čiji je rad pokrenuo žestoku diskusiju u Njemačkoj koja ima stopu donacije organa među najmanjim u svijetu i snažan pokret za zaštitu prava životinja.

Volf proteklih 20 godina radi na istraživanju transplantacije sa životinje na čovjeka i ističe da njegov tim i dalje ima nedovoljno razvijenu tehnologiju kloniranja da bi se samo stvarale “osnivačke životinje” od kojih bi se kasnije uzgajale genetički identične generacije.

On je istakao da bi prva slična generacija trebalo da bude uzgojena ove godine i da će njihova srca biti testirana u babunima prije nego što tim zatraži odobrenje za klinička testiranja na ljudima za dvije do tri godine.

Prema podacima Fondacije za transplantaciju organa, u Njemačkoj ima oko 8.500 ljudi na listi za prenos organa, a koji nemaju druge mogućnosti liječenja oboljenja.