Ni u posljednja 24 časa nema novih slučajeva infekcije virusom korona u Kozarskoj Dubici, a pod zdravstvenim nadzorom sada je 77 osoba, saopštila je epidemiolog u Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici Borka Knežević.

Ona je dodala da je iz sistema epidemiološkog nadzora izašlo 342 lica, a da se očekuju nalazi testiranja za 11 osoba.

U karantinu, koji je u Kozarskoj Dubici formiran u Osnovnoj školi “Sveti Sava” boravi 31 lice, među kojima je pet žena, a riječ je o osobama koje su doputovale iz inostranstva i kojima je karantin određen rješenjem sanitarnih inspektora, prema uputstvu Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Karantin ispunjava sve uslove koji su propisani Uputstvom za organizaciju i sprovođenje karantina u lokalnoj zajednici, uključujući uslove smještaja, ishranu i zdravstveni nadzor, uz propisana pravila ponašanja i kućni red.

Iz Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica potvrđeno je da se u cilju sprečavanja širenja virusa korona redovno provodi naredba o dezinfekciji javnih površina, stambenih objekata i preduzeća.

“Opština Kozarska Dubica obezbjedila je dovoljne količine sredstava za dezinfekciju, s obzirom da je higijena javnih prostora važan segment u sprečavanju širenja infekcije, a smatramo da i ova mjera daje rezultate u Kozarskoj Dubici”, rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica i komandant Štaba za vanredne situacije Radenko Reljić.

On je podsjetio da Higijensko-epidemiološka službe Doma zdravlja u Kozarskoj Dubici, u saradnji sa preduzećima “Vodovod” i “Komunalac” i pripadnicima Vatrogasne jedinice vrše dezinfekciju javnih objekata i stambenih zgrada svakog utorka i petka od 10.00 časova, dok se dezinfekcija ulica i trgova istim danima vrši od 20.00 časova.

Načelnik Reljić pohvalio je sve aktivnosti institucija, organizacija, udruženja, preduzeća i pojedinaca, koje se sprovode sa namjerom da se vrijeme pandemije i komplikovanih životnih okolnosti pomogne socijalno ugroženim, starijim i bolesnim sugrađanima, naglasivši da je društvena solidarnost u Kozarskoj Dubici veoma izražena.

U većim trgovačkim objektima na području Kozarske Dubice jutros su starijim licima i penzionerima besplatno dijeljene zaštitne maske, koje je za stanovništvo obezbjedila Opština Kozarska Dubica.

Šef Odsjeka komunalne policije opštine Kozarska Dubica Slobodan Pralica saopštio je da je danas do 12.00 časova kontrolisano 18 lica u kućnoj izolaciji, a da su svi kontrolisani zatečeni na svojim kućnim adresama.

Štab za vanredne situacije pozvao je sve građane da se i dalje pridržavaju mjera i preporuka koje su trenutno na snazi, a koje su se u našoj opštini pokazale efikasnim jer daju rezultate u sprečavanju širenja virusa korona.

Facebook komentari: