Podjela regresiranog dizel-goriva u Kozarskoj Dubici teče planiranom dinamikom, potvrdio je to Duško Bodilović načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.
www.kozarskadubica.org

On je precizirao da je od ukupno 428 korisnika podsticaja, 190 već preuzelo potvrde.
“Zahvaljujemo se građanima na disciplini. Ovo je zaista specifična i ozbiljna situacija ali moram da kažem da su je naši građani ozbiljno shvatili. Veliko hvala i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koje je prije sjetve počelo sa podjelom regresiranog dizel-goriva”, rekao je Bodilović.
Poljoprivrednici mogu preuzeti ukupno 100 litara regresiranog dizel-goriva po hektaru obradive poljoprivredne površine upisane kao način korištenja u Registru poljoprivrednih gazdinstava. Podsticaj za regresiranje dizel-goriva za izvođenje proljećnjih i jesenjih radova u poljoprivredi utvrđen je u iznosu od 0,60 KM po litri dizel-goriva.
Poljoprivredni proizvođači koji nisu obuhvaćeni prvim obračunom, biće obuhvaćeni sljedećim, ako izvrše obavezu ažuriranja sjetvenih površina u Registru poljoprivrednih gazdinstava (u APIF-u). Novi obračuni će se ažurirati svakih 10 do 15 dana.
Nosioci poljoprivrednih gazdinstava stariji od 65 godina, a koji nisu izvršili obavezu ažuriranja podataka u Registru, kako u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske ne bi napuštali svoje domove, imaju mogućnost da ovlaste mlađeg člana domaćinstva ili da se obrate najbližoj kancelariji Savjetodavne službe Ministarstva koje su raspoređene u sedam regionalnih centara širom Republike Srpske ili odjeljenjima/odsjecima za poljoprivredu lokalnih uprava na čijoj teritoriji su registrovani kako bi im oni pružili podršku za prijavljivanje u APIF-u. Prijava površina u registru je osnov za obračun količina goriva po korisniku.

Facebook komentari: