Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić potpisao je danas sa ugovore o zakupu 280 hektara poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske sa 24 dubička poljoprivrednika.
Potpisivanje ugovora uslijedilo je nakon provedene procedure po osnovu dva javna oglasa raspisana u maju prošle godine.

Izvor: kozarskadubica.org

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Duško Bodilović precizirao je da je u zakup dato poljoprivredno zemljište na području sela Demirovac.
“Zbog obima parcela i površine, te određenih procedura i izmjena koje smo imali, sve je malo duže trajalo nego inače, ali ništa nije bilo sporno i sve procedure su ispoštovane”, rekao je Bodilović novinarima.
On je naveo da je zemljište raspodijeljeno namjenski za određene proizvodnje, tako da su priliku da konkurišu imali stročari, ratari, te poljoprivrednici koji se bave sjemenskom i povrtlarskom proizvodnjom.
“Ugovori se potpisuju na deset godina što daje stabilnost proizvodnji i proizvođačima kao i mogućnost da ulože određena sredstva u pripremu tog zemljišta. Nakon ovih deset godina, ako su redovno izmirivali obaveze i ophodili se domaćinski, imaju pravo potpisivanja ugovora na još deset godina”, objasnio je Bodilović.
Tomislavu Hrnjaku iz sela Međeđa dodijeljenje površine dobro će doći za proizvodnju u oblasti ratarstva i stočarstva.
“Pripalo mi je oko 10 hektara zemljišta, a sa ovim ugovorom stičemo pravo i na ostvarivanje podsticaja”, rekao je Hrnjak.
U Odjeljenju za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica potvrđeno je da su u toku pripreme i rješavanje pravne problematike u vezi sa zemljištem manje površine kako bi se u toku ove godine moglo ponuditi u zakup poljoprivrednicima sa područja opštine.