U Kozarskoj Dubici potvrđen je novi slučaj infekcije virusom korona, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica.

„Riječ je o mlađoj osobi ženskog pola, koja je bila u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona. Novooboljela osoba ima lakšu kliničku sliku bolesti i do ozdravljenja će boraviti u republičkom karantinu u Studentskom domu u Banjaluci“, potvrdila je epidemiolog u Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici i član opštinskog Štaba za vanredne situacije Borka Knežević.

Ona je navela da se prema medicinskom protokolu vrši izolacija i testiranja svih kontakata novooboljele osobe.

Kneževićeva je precizirala da je u Kozarskoj Dubici pod epidemiološkim nadzorom, koji podrazumijeva izolaciju, sada 75 osoba, a da je iz sistema nadzora izašlo 367 osoba.

Načelnik opštine Kozarska Dubica i komandant Štaba za vanredne situacije Radenko Reljić precizirao je da je kod novooboljele osobe infekcija virusom korona potvrđena nakon drugog testiranja izvršenog u Banjaluci, iako je osoba testirana prije 14 dana i tada je nalaz bio negativan.

„Odmah po dobijanju informacije o novom slučaju infekcije, održan je sastanak u Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici, a Higijensko-epidemiološka služba sinoć je izdala mjere izolacije. Na testiranje je danas upućeno šest osoba, četiri iz porodice oboljele osobe i dvije osobe iz karantina, koje su došle iz Švajcarske“, naveo je Reljić.

On je naglasio da će nakon rezultata tih testiranja biti moguće realnije sagledati epidemiološku situaciju u Kozarskoj Dubici.

U karantinu, fomiranom u Osnovnoj školi “Sveti Sava” danas boravi 18 osoba, koje su u karantin upućene sa graničnih prelaza i imaju mjesto prebivališta je na području opštine Kozarska Dubica.

Na građane se apeluje da odgovorno i disciplinovano ponašanje, obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica na javnim mjestima i otvorenom prostoru, te da se pridržavaju zaštitne mjere socijalnog rastojanja od dva metra i poštuju zabranu okupljanje u grupama većim od tri osobe na javnim mjestima.

Facebook komentari: