Ukoliko otkrijemo postojanje inteligentnog života izvan Zemlje, prvo pitanje koje ćemo najvjerovatnije postaviti je: “Kako možemo da komuniciramo?”

Izvor: nezavisne.com

U susret 50. godišnjici poruke iz Aresiba, 1974. godine – prvog pokušaja čovječanstva da pošalje poruku koja je sposobna da bude shvaćena od strane vanzemaljske inteligencije, NASA je u saradnji sa nekim od vrhunskih naučnih umova detaljno opisala novi dizajn poruke namijenjene vanzemaljskim primaocima.

Poslanica od 13 stranica, koja se naziva “svetionik u galaksiji”, treba da bude osnovni uvod u matematiku, hemiju i biologiju koji se u velikoj mjeri oslanja na dizajn poruke iz Aresiba i druge prethodne pokušaje da se stupi u kontakt sa vanzemaljcima.

Ranije je poruka uključivala samo binarni kod, kao i neke slike našeg Sunčevog sistema i DNK sekvence. Ovog puta, stvar se podiže na viši nivo – prenosom matematičkih jednačina.

Tu su i druge grafičke informacije koje će saopštavati neke osnovne principe i karakteristike našeg svijeta, uključujući kosmičke znamenitosti koje bi mogle pomoći vanzemaljcima da pronađu Zemlju u Mliječnom putu.

Istraživači su napravili detaljan plan za najbolje doba godine za emitovanje poruke i predložili gusti prsten zvijezda u blizini centra naše galaksije kao obećavajuću destinaciju. Važno je da prenos takođe sadrži svježe dizajniranu povratnu adresu koja će pomoći slušaocima vanzemaljacima da odrede našu lokaciju u galaksiji kako bi mogli eventualno da započnu međuzvjezdani razgovor.

Zvuči obećavajuće, naravno, ako vanzemaljci postoje i zaista uhvate naš signal i reaguju, ali ovaj pokušaj je zapravo ponovo pokrenuo priču o upozorenju pokojnog Stivena Hokinga, koji je jednom rekao da treba da se uzdržimo od ćaskanja i da umjesto toga više slušamo.